Käki matkii isäntälinnun munia tehokkaasti – Se käyttää hyväkseen 40:tä lintulajia

Uskomuksen mukaan käki saa ohranvihneen kurkkuunsa ja muuttuu syksyllä haukaksi.

Käki on keväällä monen mielestä  odotetuin lintu.  Kaikki haluavat kuulla käen kukunnan, päästä laskemaan jäljellä olevat elinvuotensa ja sitten ihmetellä kuinka paljon tai vähän niitä käen ennusteen mukaan on jäljellä.  Käen saapuminen aloittaa kevään riemun ja on yhtä tärkeä kuin pääskysten ilmestyminen pihapiiriin.

Mutta on käestä moneen muuhunkin. Käen kukkumista ja sen ajoittumista on käytetty hyvin monen asian ennustamiseen.  Esimerkkeinä ovat muun muassa jos käki kukkuu vielä Jaakonpäivän jälkeen tulee huono vuosi. Mitä aiemmin käki lakkaa kukkumasta sen varhaisempi kevät ja hyvä vuosi.

Käen ei pitänyt saada kukkua heinänkarheen eli vasta kun käki oli lopettanut kukkumisen sai aloittaa heinän niittämisen. Ohran ”hiukselle” tulo merkitsi sitä, että käki saa vihneen kurkkuunsa ja lopettaa kukkumisen, lähellä Marketan päivää. Sen jälkeen käki ei voi enää kukkua vaan muuttuu uskomuksen mukaan haukaksi.  Toisaalta jos käki sattuu kukkumaan vielä Marketan jälkeen syksystä on uskottu tulevan poikkeuksellisen lämmin.

Erkki avaa käen suun

Erkin päivänä on odotettu kevään alkavan. Erkki  avaa käen suun. Erkkinä käki kukkuu vaikka hongankolosta, jos ei muuten tarkene.  Turun puolessa vappu tuli käki kainalossa.

Käki saapuu Pirkanmaalle yleensä vapun tienoilla, joskus vähän ennen, mutta kylminä vappuina tietysti vähän viivytellen.  Tiira-havaintojärjestelmän mukaan tänä keväänä käki kuultiin Kangasalla ensimmäisen kerran 27.4. ja Pälkäneellä 6.5.  Käen on oletettu talvehtivan Afrikassa, mutta mitään varmuutta siitä  ei ole ainakaan rengaslöytöjen mukaan.  Suomalaisia lintuja on löydetty mm. Kreikasta ja Maltalta, ilmeisesti muuttomatkan varrelta. Vanhin käki on elänyt noin 9-vuotiaaksi.

Munii muiden pesiin

Kaikki tietävät, että käki on järjestänyt jälkeläistensä hoidon vähän erikoisemmalla tavalla.

Pesäloisena se käyttää hyväksi muita lajeja, munii munansa niiden pesiin ja jättää poikasen muiden ruokittavaksi.  Käen munintakausi on melko pitkä, toukokuun lopulta heinäkuun alkupäiviin asti. Käkinaaras munii kymmenkunta munaa.  Joinakin vuosina käkiä tuntuu olevan runsaanlaisesti, mutta kanta vaihtelee selvästi.

Vaihteluista huolimatta  käkikanta on säilynyt varsin hyvänä.

Käen tavallisimpina kasvatusvanhempina toimivat sellaiset yleiset lajit kuten västäräkki, leppälintu, harmaasieppo ja järripeippo.  Kaikkiaan käen tiedetään käyttävän hyväkseen noin 40 lintulajia. Käkinaaras munii yhden munan kuhunkin pesään ja poistaa samalla yhden isäntälinnun munan.

Käen munaa haudotaan noin 12–13 vuorokautta, mikä tarkoittaa sitä, että se kuoriutuu päivää tai kahta ennen kuin muut pesän munat.

Kuoriuduttuaan käenpoikanen yrittää työntää pesästä muut munat.  Aina se ei siinä onnistu ja pesään voi jäädä ravinnosta kilpailemaan isäntälajin oma poikanen.  Käki matkii isäntälinnun munia aika taidokkaasti ja kaikki eivät siten huomaa pesään ilmestynyttä jäljitelmää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.

Lue lisää aiheesta: