Omenapuu, kirsikkapuu ja luumupuu on helppo erottaa toisistaan, vaan eroavatko niiden kukat toisistaan?

Omenapuun kukinto. Omenankukassa näkyy useita emejä. Emit näkyvät kukassa keskellä, heteet ympäröivät sitä. Emin osat ovat yläosan luotti sekä vartalo ja sikiäin. Heteen osat ovat yläosan palho sekä ponsi.

Luonto heräilee toukokuussa kukoistukseen kotipuutarhoissa. Esimerkiksi omena-, luumu- ja kirsikkapuut kukkivat parhaillaan kauniisti. Äkkiä katsoen kaikkien kolmen puun valkoisina hehkuvat kukat näyttävät hyvin samanlaisilta.

Mutta ovatko kukat oikeastikin samanlaisia, Jyväskylässä asuva ja puolet vuodesta Padankoskella viettävä luonnontuntija Tuomo Kuitunen?

– Ruusukasvien kukat eli juuri nämä edellä mainitut kolme ovat hyvin samannäköisiä ja vaikeasti erotettavissa toisistaan. Yleensä itse katson lajit lehdistä, eikä sekään ole aina helppoa.

Millaisia eroja puiden kukinnoissa on?

– Omenankukan erottaa siitä, että siinä on monta, eli kolmesta viiteen, emiä. Luumu- ja kirsikkapuun kukat ovat puolestaan yksi-emisiä. Nämä kaksi erottaa siitä, että niiden kukkaperät ovat erimittaiset eli kirsikalla 3–8 senttimetriä ja luumulla 1–2 senttimetriä. Aina näin ei kuitenkaan ole, ja silloin lajien erottaminen kukintojen perusteella menee vaikeaksi. Yleensä näillä eroilla kuitenkin pärjää. Oman vaikeutensa luovat sitten erilaiset lajikkeet ja jalosteet. Kuitenkin nuo yllä mainitut tuntomerkit yleensä löytyvät ja pitävät paikkansa.

Luumupuun kukinto.

Lue lisää kukkien kukkimisesta:

Kukkia, kukkia – kesä täysi

Kukka tuottaa lisääntymiseen tarvittavia siemeniä

  • Kasvien kukalla on vain yksi tarkoitus: tuottaa lisääntymiseen tarvittavia siemeniä. Vaikka kukkia on hyvin erilaisia, on niiden perusrakenne samanlainen. Kukka koostuu verho- ja terälehdistä sekä emi- ja hedelehdistä.
  • Emissä on munasolu ja heteessä valmistuu siitepölyhiukkasia. Usein heteet ja emit sijaitsevat eri kukissa tai eri kasviyksilöissä.
  • Siemenkasvit voidaan jakaa tuuli- ja hyönteispölytteisiin kasveihin.

Kirsikkapuun kukinto.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.