Kyläkoulujen jalkapalloturnaukset loppuvat tähän vuoteen – Kautiala joutui taipumaan isommilleen, mestariksi nousi Raikku

Kautialan Sebastian Signell ja Riku Lindberg pitivät kentällä hauskaa. Syksyllä on edessä siirtyminen Huutijärven kouluun. Matka pitenee, mutta bussilla se sujuu.

Pakkalan kentällä iski yhteen neljä Kangasalan kyläkoulua 3.–4. luokkalaisten jalkapalloturnauksessa. Vilpeilä, Kautiala, Raikku ja Pohja taistelivat kunniasta sekä vanhasta kiertopalkinnosta. Historiallinen pysti löytyi taannoin Vilpeilän koulun vitriinistä. Se kiillotettiin ja lahjoitettiin kyläkoulujen jalkapalloturnauksen himoituksi pokaaliksi.

Ilmassa oli suuren urheilunjuhlan tuntua, mutta myös haikeutta. Kun Kautialan koulu loppuu, jää turnaukseen liian vähän kouluja.

Vilpeilän rehtori Vesa Saarinen kertoo, että tämä oli viimeinen kyläkouluturnaus. Isoja kouluja ei ole mielekästä ottaa mukaan, sillä kyläkoulut joutuvat antamaan pienten ikäluokkien vuoksi tasoitusta ja täydentämään joukkueitaan nuoremmilla oppilailla.

Kautialan rehtori Anssi Paavola sanoo, että jalkapallon osalta tunnelma on hyvä, mutta muuten hieman haikea.

– Tämä on hieno tapahtuma, jolla on pitkä perinne. Sääli, jos se nyt lässähtää, Paavola kommentoi.

Kautialalla mukana ekaluokkalaisia

Kautiala lähti hallitsevana mestarina turnaukseen, mutta joutui taipumaan kaikissa otteluissaan. Kun oppilaita on vähän, piti myös ekaluokkalaisten viilettää viheriöllä 3. ja 4. luokkalaisten joukossa.

– Älkää antako armoa! Onko noita toisia enemmän kentällä, kuuluu vaihtopenkiltä huutoja.

Kautialan Sebastian Signell ja Riku Lindberg suunnittelevat, että läpiajoilla syntyisi maaleja.

– Jos kaksi pääsisi läpi ja sitten toinen syöttäisi toiselle, Riku keksii maalinteon reseptiksi.

Kumpikaan ei pelaa vapaa-ajallaan jalkapalloa. Sebastian harrastaa sählyä, Riku melontaa. Kaikki liikuntatunnit ja välitunnit on kuitenkin jalkapalloakin harjoiteltu. Millä mielellä olette, kun Kautialan koulu loppuu?

– No, me siirrymme Huutijärvelle. Matka pitenee, mutta bussilla mennään, pojat tuumivat.

Raikulla ja Vilpeilällä kulki

Loppuottelussa taistelivat Raikku ja Vilpeilä. Voikukkia puskeva kenttä muistutti enemmän peltoa kuin jalkapalloviheriötä, mutta olosuhteet olivat kaikille samat.

Raikku ei ollut vielä koskaan voittanut kyläkoulujen turnausta, joten nälkää sillä riitti. Raikun opettaja Marko Järvenpää on enemmän lentopallomiehiä, mutta hyvin näytti jalkapallovalmentaminenkin sujuvan.

– Yksi tavoite on päästä eroon kanalaumajalkapallosta ja se näyttää kyllä toteutuneen.

Vilpeilän rehtori Vesa Saarinen edusti lahjovampaa koulukuntaa.

– Kaksi kertaa on mestaruus voitettu. Jos voitamme, menemme kyläkaupalle jäätelölle. Siellä on ollut kovia juhlia, sillä ensimmäisellä kerralla pokaali hajosi, kun tuuli pudotti sen, Saarinen mietti ennen finaalia.

Raikku oli loppuottelussa tällä kertaa Vilpeilää parempi maalein 4–1.

Tulos oli sikäli onnellinen päätös hienolle tapahtumalle, että nyt myös Raikun nimi kaiverrettiin pokaaliin. Ensimmäinen mestaruus meni Lahdenkulmalle, Vilpeilä ja Kautiala voittivat turnauksen kahdesti ja nyt sitten viimeisellä mahdollisella hetkellä Raikku pääsi juhlimaan ykkössijaansa.

– Tätä on kauan haviteltu. Olemme olleet aiemmin ottavana osapuolena, mutta nyt olemme tehneet paljon töitä mestaruuden eteen. On harjoiteltu syöttöjä, taktiikoita ja potkitekniikkaa, Raikun Järvenpää summaa.

Mestarijoukkueen maalintekijöinä olivat Jimi Taylor (3), Taneli Taylor (2), Frans Kokkonen (2) ja Tommi Luotoharju. Maalivahteina loistivat Martti Salminen ja Arttu Majamaa.

Suurimmaksi yllätykseksi valmentaja nostaa tyttöjen hienon panoksen. Minttu Mäkihannu, Fanny Vuori, Senni Merimaa ja Kaisa Linna täyttivät hienosti tonttinsa.

– Osa pelkäsi aiemmin palloa, mutta nyt ei pelätty. Kyllä tässä kauppaan on mentävä, että juhlat saadaan, Järvenpää iloitsee.

Raikun kova harjoittelu palkittiin kyläkoulujen mestaruudella. Tampere Unitedin hyökkääjä Haris Ibrahimovic oli tapahtuman suojelija ja voiton juhlissa mukana.

Kyläkoulujen jalkapalloturnaus Pakkalassa:

3.–4. luokkalaiset:

Pohja–Raikku 0–2

Vilpeilä–Pohja 2–0

Raikku–Vilpeilä 0–1

Vilpeilä–Kautiala 4–0

Kautiala–Raikku 0–3

Pohja–Kautiala 4–0

Pronssipeli:

Pohja–Kautiala 4–0

Loppuottelu:

Raikku–Vilpeilä 4–1

Pohjan 5. ja 6-luokkalaiset vs. Pakkala All Stars

(Vilpeilän 1. ja 2. lk + Tampere Unitedin vahvistukset) 2–2

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.