Norsua pieninä paloina – valtuutetut olkaa valppaina

Pälkäneen valtuutetuille aiotaan tarjoilla norsua pieninä paloina. Kokkina luonnollisesti tiedän, että norsu täytyy paloitella pieniin paloihin, mutta kyllä asiakkaan täytyisi tietää mitä hänelle syötetään. Tein syksyllä Sydän-Hämeen Lehteen (SHL 46/2018) puolivakavan kirjoituksen ”Ilmainen selvitys”, jossa muun muassa arvostelin ulkopuolisen selvittäjän pestaamista kunnan palkkalistoille tekemään ruoka- ja siivouspalveluselvitystä. Vesilahtelaisen restonomikonsultin selvityksen valmistuttua talvella tein tuota selvitystä ruotivan kirjoituksen otsikolla ”Mitä selvityksestä selvisi” (SHL 7/2019). Jälkimmäistä kirjoitustani arvioitiin ja arvosteltiinkin osin nimettömänä netissä. Sieluuni on tatuoitu eräs nimetön kommentti: ”Paras sisäinen selvitys saatiin ulkopuolisen henkilön tekemänä ja piste”. Kommentti jatkui herjalla propagandaministeristä, sitä propagandaa lienee myös tämä kirjoitukseni. Voihan se myös olla niinkin, että konsulttien ohuessa yläilmassa kymmenkertainen virhe on arkipäivää, mutta veronmaksajaa kymmenkertaiset kustannukset kyllä riepoo. Jos nyt kuka kuntaveroa ylipäätään maksaa.

Tekniseltä lautakunnalta haetaan Harjutuulen keittiön muutostöihin 370 000 euroa, vaikka konsultti esitti selvityksessään keittiöiden muutostöihin alle 60 000 euroa. Valtuutettujen tulee nyt olla valppaana monesta hyvästä syystä, koska Harjutuulen keittiöremontti on vain osa kokonaisuutta. Suunnitteilla on laitehankintoja ja remonttia myös yläaste-lukion keittiöön. Kalliimman puoleisiksi ne arvioin, ja koko tuotantotavan muutos tullee maksamaan 600 000 – 800 000 euroa.

Ei minulla tietysti ole kuin kokemus pontimena, paperit puuttuvat, mutta uskon vakaasti tuohon hintahaarukkaan päädyttävän. Kun projekti tällä tavalla hajautetaan, niin valtuutetut ovat jatkossa pakkoraossa, kun esitetään määrärahaa esimerkiksi yläaste-lukion keittiöremonttiin.

Valtuutetut huomio; vaatikaa koko projektin kustannusarvio, mutta vaatikaa ensin Harjutuulen keittiöön asbestitutkimus. Tuon tutkimuksen hinta liikkuu vain tuhansissa, mutta säästää paljolta jatkossa, jos asbestia kuitenkin löytyisi. Asbestitutkimuksen jälkeen tehkää arvio lukion tulevaisuudesta, onko Pälkäneellä oma lukio kymmenen vuoden kuluttua, ja vasta tuon lukioarvion jälkeen on järkevää miettiä ruoka- ja siivouspalvelujen tuotantotavan muutosta. Edelleen on olemassa useita vaihtoehtoja, jos muutoksia säästösyistä haetaan. On päivänselvää, että ainakin tuleva kouluvuosi hoidetaan vanhoilla kujeilla. Parempi olisikin tunnustaa tosiasiat ja ottaa aikalisä koko hankkeessa.

Paavo Mustonen

Kommentit (4)

 1. terovuorilampi

  Harjutuulen keittiö saneerattiin kolmesti vuosina 1989-2005 kun olin siellä töissä. Samalla tehtiin asbestitutkimukset. Jota löytyi mm. silloisten klinkkerilaattojen kiinnityslaastista.
  Alunperinhän Harjutuuli on valmistunut 1963.

 2. paavomustonen

  Katsoin kunnanhallituksen esityslistalta Harjutuulen keittiöremonttia koskevan pykälän. Minä pidin tekstiä avoimen epärehellisenä. Tekstissä muka eritellään laitehankinnat ja kiinteistöön kohdistuvat kustannukset, ja laitehankinnat esitetään pakollisena investointina. Muistakaa nyt hyvät valtuutetut myös yläaste-lukion remonttiaikeet. Pyytäkää koko hankkeen kustannusarvio. On kyllä törkeää esittää, että Harjutuulen kylmälaitteet on pakko uusia joka tapauksessa. Ei tasan tarkkaan ole pakkoa. Jos koko suunnitelmaa ei tässä muodossa toteuteta, niin mihin niitä kylmiöitä tarvittaisiin. Mikäli valtuutetuilla rohkeus riittää, niin kysykää myös miten on henkilöstön määrä kehittynyt kuluvan vuoden aikana ruoka- ja siivouspalveluissa. Vieläkö pitää Moision käyttämät luvut paikkansa, jos henkilöstön määrä on muuttunut, niin koko laskenta kannattaisi tehdä uusiksi. Ainakaan siivottavat neliöt eivät muutu uudistuksessa.

 3. terovuorilampi

  Jotenkin tuntuu oudolta; kaikki tieto on dokumentoitu aikoinaan: ”kylmiöt uusittava, ovat alkuperäiset. ” Tämäkin tieto löytyisi oikeana: kylmiöt ja pakastinhuoneet rakennettiin keittiön saneerauksen ja laajennuksen yhteydessä. Sitä ennen niille ei ollut edes tilaa. Eivät todellakaan ole vuodelta 1963.
  Toisessa keittiön laajennus- ja saneerausprojektissa mm. toteutettiin tiskilinjasto laajennettuun osaan sekä tehtiin ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmä.
  Tiskilinjaston vanhalle paikalle tuli ateriapakkauslinjasto.

  • paavomustonen

   Suurin ongelma onkin, että juttua hoidetaan harrastelijamaisesti. Taas tulee mieleen ne Kari Enqvistin kolumnin persvakomiehet. Nuo kaverit ilmestyvät montun reunalle, kun paska lentää kirjaimellisesti silmille, tai harrastelijat ovat nysvänneet kaiken umpisolmuun. Ei hätää, aina ennen pitkää persvakomiehet tulevat ja nostavat maailman takaisin raiteilleen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?