Helatorstai

”Mikä helatorstai” saattaa moni kysyä. Joulu on meille suomalaisille tuttu juttu ja pääsiäinenkin tiedetään. Mutta 40 päivää pääsiäisen jälkeen joka vuosi vietämme myöskin helatorstaita Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi.

Kysymys on Jumalan suuresta pelastuskertomuksesta meille ihmisille. Varsinainen kertomus alkaa sanoilla: ”Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava…”  (Luuk. 2: 1-20). Tämä lause ennakoi sitä suurta tapahtumaa, että Jumala lähetti ainokaisen poikansa maailmaan, ”ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh. 3:16).

Pääsiäisenä toteutui se, mitä varten Jeesus oli maailmaan tullut. Hän maksoi meistä lunastusmaksun Jumalalle vuodattamalla pyhän, puhtaan verensä Golgatan ristillä. ”Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan ja hän uskoi meille sovituksen sanan.” (2Kor. 5:19.)

Kolmen päivän päästä Jumala herätti hänet kuolleista. Tapahtui ihmellinen ylösnousemus, kun Jeesus herätettiin kuolleista ”esikoisena kuoloon nukkuneista”.  Sen jälkeen Jeesus ilmestyi omilleen, ensimmäisille opetuslapsilleen 40 päivän aikana. Tapahtui se asia, minkä johdosta me edelleenkin vietämme helatorstaita. Jeesus astui ylös taivaisiin. Hän seisoi opetuslastensa kanssa Öljymäellä, ”kun hänet kohotettiin ylös heidän nähtensä.”

Raamattu kertoo edelleen: ”Ja kun he seisoivat ja katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi enkeliä valkeissa vaatteissa, ja nämä sanoivat: ’Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän’.” (Ap.t. 1: 9-11.)

Tätä ilosanomaa, evankeliumia, tulee edelleen julistaa kaikille kansoille alkaen Jerusalemista ja aina maan ääriin saakka. Jokaiselle sukupolvelle aina siihen asti kunnes Jeesus palaa takaisin noutamaan seurakuntansa Taivaan kotiin.

Asta Metsomäki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?