Rasisti vai suvakki?

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Oletko sinä rasisti vai suvakki? Sinulla on vain nämä kaksi vaihtoehta, jos aiot kertoa mielipiteesi maahanmuutosta. Ei ole välimuotoja. Joko olet vihervassarikommarisuvakki tai sitten olet rasistinatsihitlerinkätyri.

Nykyaika on ihmeellinen. Ihmiskunta on kehityksensä huipulla. Olemme olleet yli 70 vuotta ilman suurta maailmanlaajuista konfliktia, lääketiede ja teknologia on kehittynyt huimaa vauhtia ja keskivertoihminen voi paremmin kuin koskaan ennen ihmiskunnan historian aikana. Silti uutisia hallitsevat negatiivisuus ja keskustelua ohjaa leimaaminen ääripäihin. Ihminen ei yksinkertaisesti voi sanoa mielipidettään maahanmuutosta, ellei halua joutua leimatuksi jompaankumpaan leiriin. Leimaantumisen pelko sensuroi keskustelua. Useimmat jättävät mielipiteensä sanomatta ja keskustelu ei etene mihinkään. Kaksi äärilaitaa huutelee toisilleen, ja suurin osa jättäytyy sivuun.

Maahanmuutto maksaa. Kyllä, veronmaksajat maksavat joka vuosi miljoonia tai jopa satoja miljoonia maahanmuuttoon. Se on fakta, jota ei saa sanoa ääneen. Maahanmuutto myös lisää tilastojen valossa rikollisuutta. Siitäkään ei saisi puhua.

Maahanmuuttajat tulevat huonoista oloista, sodan ja kurjuuden keskeltä. Kaikki maahanmuuttajat eivät ole rikollisia. He haluavat vain elää rauhassa, niin kuin kuka tahansa ihminen, missä tahansa päin maailmaa. He ovat ihmisiä ja he tarvitsevat apua. Nämä ovat faktoja myös.

Jokaisella asialla on kääntöpuolensa. On täyttä totta, että Suomi velkaantuu ja rahat ovat tiukalla. Maahanmuutto ja sen toteutus Suomessa eivät myöskään toteudu parhaalla mahdollisella ja kustannustehokkaimmalla tavalla. Kuulostaa kylmältä ajatella rahaa, kun ihmishenki on kyseessä, mutta meidän täytyy myös ajatella rahaa. Se ei tunnetusti kasva puussa.

Maahanmuutossa, niin kuin jokaisessa asiassa on hyviä ja huonoja puolia. Huonoihin puoliin on löydettävä ratkaisuja. Ratkaisuja ei kuitenkaan synny, jos keskustelu junnaa paikallaan. Onko maahanmuutto sitten ongelma? Ei, mutta siitä aiheutuu ongelmia. Se täytyy ensimmäiseksi tunnustaa, jotta keskustelu saadaan jälleen kuntoon. Kysymys kuuluukin, saadaanko vielä joskus rasistit ja suvakit istumaan saman pöydän ääreen etsimään ratkaisua?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.

Lue lisää aiheesta: