Heleää helatorstaita

Virpi Kangasniemi

Helatorstaita olemme viettäneet vuoteen 1992 saakka lauantaina helluntain valmistuspäivänä. Sen merkitys ja sanoma on jäänyt monille vieraaksi. Nyt se on omalla paikallaan arkipyhänä ja tarkoittaa monille työssä käyville ja koululaisille ylimääräistä vapaa päivää.

Mutta mikä on helatorstain sanoma ja miksi sitä vietetään? Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Siksi sen ajankohta vaihtelee 30.4.–3.6.

Sitä vietetään Kristuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Helatorstain nimi viittaa ruotsin helg-sanaan eli kyseessä on siis pyhätorstai.

Apostolien teoissa Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus osoitti olevansa elossa ristillä kuolemansa jälkeen. Hän kohtasi ihmisiä, antoi käskynsä valitsemilleen apostoleille ja näyttäytyi heille neljänkymmenen päivän ajan puhuen Jumalan valtakunnasta. Apostolien teoissa mainitaan myös, että tästä on kiistattomia todisteita.

Jeesus aterioi opetuslastensa kanssa ja kehotti heitä pysymään Jerusalemissa, kunnes heidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Tämä tapahtuikin Helluntaina.

Jeesus lupasi opetuslapsilleen voiman toimia todistajinaan Pyhän Hengen vaikutuksesta kaikkialla maailmassa.

Tämän sanottuaan paikalla olijat näkivät, kun Jeesus otettiin ylös ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.

Uskontunnustuksessakin toteamme, että Jeesus istuu nyt Isän kaikkivaltiaan oikealla puolella ja hallitsee sieltä maailmaa. Päivän tekstissä luvataan vielä, että Jeesus palaa aikojen lopulla samalla tavalla, kuin taivaaseen menikin.

Meille on jätetty Pyhä Henki, joka antaa voimia ja viisautta toimia hänen todistajinaan.

Ei mikään ihan pikku juttu, tämä helatorstai siis.

Tästä syystä kristinoppia yhä maailmassa opetetaan, vaikka ylösnousemuksesta on jo yli 2000 vuotta. Saamme kääntyä Jumalan puoleen arkisine ongelminemme ja löytää sieltä avun ja lohdutuksen. Pyhä Henki toimii yhä ja Jeesus rakastaa sinua.

Virpi Kangasniemi

Pälkäneen seurakunnan diakonissa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?