Kuhmalahdella karkasi 25 mullikkaa, joista 16 seikkailee vieläkin vapaana – Edes traktorisaarto ei ole auttanut

Kuhmalahtelaisella maanviljelijällä Olli Rajalalla on ollut kiireinen alkukesä, kun hän on yrittänyt saada kiinni karanneita mullikoitaan.

Pari viikkoa sitten hän oli siirtämässä 25:tä mullikkaa isommalle laitumelle.

– Jotakin ne pelästyivät ja lähtivät yhtäkkiä sähköaidan läpi. Kyllä joskus aiemminkin on tällaista tapahtunut, muttei näin isossa mittakaavassa, Rajala huokaa vuosikymmenten karjankasvattajan kokemuksellaan.

Laumasta on nyt saatu kiinni yhdeksän karkuria. Osa niistä on jolkotellut itse kotiin. Vielä on kuitenkin karkuteillä 16 mullikkaa.

Rajala on tehnyt työtä yötä päivää, jotta mullikat saataisiin kiinni. Hänellä on ollut apunaan VPK:n vapaaehtoisia ja paikallisia hirvimiehiä.

Kiinniottamisessa on käytetty monia keinoja. Mullikoita on yritetty piirittää jopa traktorisaarrolla. Myös aitoja on rakennettu ja mullikoiden lähelle on viety heinäpaaleja ja nuolukiviä. Vielä eivät kuhmalahtelaisten yhteisponnistukset ole kuitenkaan tuottaneet tulosta.

– Näin kesällä on kyllä huonoa houkutella heinällä tai rehulla, kun niillä on ruokaa joka puolella, Rajala harmittelee.

Lauma nyt
yhdessä paikassa

Tällä hetkellä tilanne näyttää lupaavalta, sillä lauma on paikallistettu yhteen paikkaan. Mullikat liikkuvat Kuhmajärven rannalla ja sen läheisissä metsissä. Sieltä on kotitilalle matkaa useampi kilometri.

Rajala toivookin, ettei kukaan lähestyisi omin päin eläimiä, vaan antaisi niiden olla rauhassa.

– Meidän pitää saada karkureidein luottamus takaisin ja lähestyä niitä rauhassa.

Rajala painottaa, etteivät vapaana olevat vuoden ikäiset mullikat ole vaarallisia. Ne ovat sen verran arkoja, että juoksevat karkuun ihmisiä. Tähän saakka ne ovat pysyneet poissa myös liikenteen seasta.

Jos lauma vielä hajoaa, Olli Rajala toivoo mullikkahavainnoista yhteydenottoja.

Olli Rajala: puh. 050 3659648

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.