”Hätä pienten puolesta oli kova” – Tavallinen tiistai keskeytyi epätavalliseen pelastusoperaatioon Kukkolassa, kun orvoiksi jääneille telkänpoikasille piti etsiä pikavauhdilla uusi emo

Hanna Al-Saedi laskee yhden telkänpoikasen uuteen kotilampeen.

Tiistain piti olla ihan tavallinen työpäivä muiden työpäivien joukossa: Vilho Nikkanen ja Hannu Jokio korjasivat navetan piippua Kukkolassa, kun he huomasivat telkkäemon lähtevän poikasineen kohti Vähäjärveä. Emon ja yhdeksän pienokaisen matka näytti niin liikuttavalta, että kaksikko keskeytti työnteon ja jäi seuraamaan niiden taaperrusta.

Lintuemo suuntasi suoraan kohti talon vieressä menevää vilkasliikenteistä tietä, ja silloin Nikkanen, Jokio ja talon emäntä Hilkka Saario lähtivät turvaamaan niiden matkaa. Kolmikko viittoi ohiajavia pysähtymään, jotta telkät pääsisivät ylittämään tien turvallisesti.

– Autot ajavat aina niin kovaa Vimmunsuoralla. Niin eilenkin, Saario sanoo.

Kolmikon ponnistelut päättyivät murheellisesti, kun Luopioisten suunnasta tullut henkilöauto ajoi varoituksista huolimatta telkkäemon ja yhden poikasen päälle. Sekä emo että poikanen saivat iskun päähänsä ja menehtyivät välittömästi. Eloon jääneet poikaset hätääntyivät ja alkoivat säntäillä ympäriinsä.

– Hätä pienten puolesta oli kova. Ei siinä ehtinyt muuta ajatella kuin sitä, että saadaan äkkiä mahdollisimman monta poikasista turvaan, Saario lisää.

Paikalla ollut kolmikko alkoi nopeasti kerätä poikasia paitojensa alle.

– Minulla oli neljä poikasta paitani alla ja yksi yritti sinnikkäästi ulos hihansuusta, Nikkanen kertaa.

Auttajat saivat kerättyä kuusi poikasta turvaan muovisaaviin. Kaksi poikasta ehti sännätä tiehensä, eikä niitä kovista yrityksistä huolimatta enää löydetty.

Paikalle hälytettiin pälkäneläinen eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi. Hän kiittelee Nikkasen, Jokion ja Saarion neuvokasta toimintaa tilanteessa.

– Soittajan ääni oli itkuisen hätääntynyt, vaikka luurissa oli iso, karski metsämies. Luontoa rakastavan miehen luonnon päälle kävi turha kuolema, joka olisi ollut vältettävissä helposti. Minä olen onnellinen, ettei kukaan ihminen jäänyt autojen alle. Silti suututtaa: siellä oli kolme ihmistä tiellä eikä silti nouse jalka kaasulta! Al-Saedi puuskahtaa.

Hanna Al-Saedi seuraa poikasten matkaa uuden emon luokse.

Uusi emo ja kotilampi löytyivät nopeasti

Kun poikaset oli saatu turvaan, oli edessä seuraavan ongelman ratkaiseminen: mistä uusi emo poikasille? Al-Saedi laittoi avunpyynnön sosiaaliseen mediaan. Apua alkoi tulla välittömästi ja ihmiset vinkkailivat useista lähiseudun telkkäemoista, jotka voisivat ottaa orvoksi jääneen poikueen huomiinsa. Telkkäemo huolii vieraatkin poikaset suojiinsa, kun omat poikaset ovat sen verran isoja, että pärjäävät jo vedessä.

– Paikka löytyi melko nopeasti-–kiitos Facebookin Eläinten pelastusringin ja Mielipiteitä Pälkäneellä -ryhmien. Veimme poikaset autollani Valkeakosken ja Lempäälän välillä sijaitsevalle Tikinmaalle pienelle lammelle. Tässä ihmiset osoittivat taas suuren hyvyytensä: kun tapahtuu pahaa, sen jälkeen tapahtuu usein paljon enemmän hyvää.

Uusi emo otti poikaset heti siipiensä suojiin. Se kuuli pienten hätääntyneet äänet ja vastaili rauhoittavasti. Koko porukka alkoi edetä ääntä kohti, kukin omalla tyylillään ja kuka milläkin tyylillään. Uudella emolla oli entuudestaan kaksi poikasta, joten jatkossa sen vierellä taapertaa kahdeksan pienokaista.

– Helpotus oli suuri, kun emo hyvöksyi uudet suojatit. Tarina sai siis kuuden poikasen osalta onnellisen lopun. Kuolleen emon veimme rauhaisaan paikkaan lähelle poikasten uutta kotilampea, suuren kuusen juurelle, Al-Saedi kertoo.

Uusi kotilampi. Orvoksi jääneet telkät pääsivät uuteen kotilampeen eilen illansuussa. Hilkka Saario kertoo, että hänen talonsa pihassa Kukkolassa on pesinyt telkkiä jo kymmeniä vuosia. Jotkut emot ovat oppineet käyttämään jopa ison tien alittavaa karjatunnelia ylittäessään tietä Vähäjärvelle kulkiessaan. Tiistaina tien ylitys vaati telkkäemon ja yhden poikasen hengen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.