Terveellistä liikuntaa ja kotiseutumatkailua – Pyörärastit vievät paikkoihin, joihin muuten ei törmäisi

Tänä kesänä Pälkäneellä tutustutaan maisemiin pyörän selässä. Sydän-Hämeen alueelle on suunniteltu ja toteutettu pyörärastiverkosto. Rasteja kiertämällä Sydän-Häme tulee tutuksi reippaan ulkoilun yhteydessä.

– Pyörärastit vievät sellaistenkin paikkojen ääreen, joissa ei muuten tulisi käytyä. Rasteja sijoitetaan nähtävyyksien, uimarantojen, kahviloiden ja myymälöiden lähelle, jotta rasti olisi jo sinällään kiinnostava päämäärä, kertoo Seppo Kääriäinen projektista.

Sydän-Hämeen pyörärastit muodostavat Pälkäneveden, Kukkian sekä Laipanmaan kierrokset, joita täydentävät lyhemmät Laitikkalan ja Vihavuoden lenkit. ­­Kaiken kaikkiaan rastikohteita on alkuvaiheessa noin kaksikymmentä.

–Pälkäneveden ja Kukkian reitit ovat jo aiemmilta vuosilta tuttuja Pälkäneveden ja Kukkian pyöräilystä. Laipanmaan kierros on uusi reitti, ja myös pisin kierroksista, kertoo Kääriäinen reitistöstä.

Pälkäneen reitit ovat sujuvasti osa Pirkanmaan Pyhäjärvi- ja Näsijärvi-pyöräreittejä. Onkkaalan läpi kulkevalta Pyhäjärvi-reitiltä on kätevä kurvata esimerkiksi Pälkäneveden kierrokselle.

Rastien kiertämisen tueksi on tehty kännykkäsovellus, jonka avulla rasteja voi selata ja niistä sekä reitistä ylipäätään voi antaa palautetta. Sovellus käynnistyy lukemalla rastilla QR-koodi, joka löytyy jokaiseen rastikohteeseen sijoitettavasta rastitaulusta. Lisäksi rasteista tulee infoa alueen matkailusivustoille.

Pyörärastit ovat tänä vuonna kokeilu ja verkostoa kehitetään saadun palautteen avulla tulevina kesinä. Ensimmäinen rastien koeajo oli Kukkian ympäri pyöräilyssä toukokuussa ja seuraava Pälkäneveden pyöräilyssä kesäkuun alussa.

Idea pyörärasteihin tuli pyöräilyä harrastavilta Anssi Kukkoselta ja Timo Heikkilältä, joista Kukkonen lähti myös itse mukaan projektiin.

– Lapissa on vastaavia pyöräilymahdollisuuksia. Anssi soitteli, että tällaiset pitäisi saada nyt meillekin, Kääriäinen muistelee alkusysäystä.

Kartalla näkyy kaikkien pyörärastien sijainnit.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.