Täsmennystä helatorstai-aiheiseen hartauskirjoitukseen

Haluaisin oikaista Sydän-Hämeen Lehdessä (29.5.2019) julkaistussa Virpi Kangasniemen hartauskirjoituksessa olleen virheen. Kangasniemi kirjoittaa, että helatorstaita on vietetty vuoteen 1992 asti lauantaina helluntain valmistuspäivänä. Se ei pidä paikkaansa. Silloin kun helatorstaita vietettiin lauantaina, sen nimi oli Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Helluntain valmistuspäivä oli seuraava eli helluntaipyhää edeltävä lauantai. Helluntailauantaita, joka oli pyhäpäivä, nimitettiin helluntain valmistuspäiväksi 1970-luvulta vuoteen 1991. Sitä ennen Suomessa oli kaksi helluntaipäivää, sunnuntai ja maanantai. Vuodesta 1992 lähtien helluntai on ollut yksipyhäinen. Pyhäpäivän siirto maanantaista lauantaiksi samoin kuin helatorstain siirto lauantaiksi oli aikoinaan työmarkkinajärjestely.

Riitta Palkki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?