Kysy Tuomolta kasveista

Mitä luonnosta voi syödä?

Maahumala on verraton maustekasvi salaatteihin ja kastikkeisiin.

Taas on uusi kesä, ja kasvit alkavat täyttää kaikki joutilaat paikat. Ensimmäiset ruohonleikkuut on tehty, ensi kertaa viikate on viuhunut nurkissa. Tähän aikaan hyvin usein kysytään, voisiko kaikkea tätä alkukesän kasvua jotenkin hyödyntää. On sääli kaataa kaikki maahan. Vastaus on villivihannekset. Se on kautta aikojen ollut meidän suomalaisten harrastus, joskus jopa välttämättömyys, kun muu ruoka on loppunut.

Kerran työssä ollessani olin loppukeväästä lasten kanssa retkellä metsässä ja tarkoitus oli syödä jotain sieltä löytämäämme. Niinpä keräsimme polun varrelta sangollisen kasveja. Tein niistä salaatin, jota uteliaat silmäparit kauhulla seurasivat: Tuota en kyllä syö, yöäk! Kun olin silpunnut kasvikset kulhoon, kaadoin päälle pari purkkia ananasmurskaa ja sekoitin. Se ruoka loppui kesken.

Nyt on villivihannesten aika. Ne tulee kerätä nuorina, terveinä jopa nuppuisina. Kausi alkaa  heti lumien sulettua ja jatkuu juhannukseen, joskus pidempäänkin. Ainahan voi kasvustoa leikata lähes maan rajaan ja taas kasvaa uutta, tuoretta ravintoa. Kerääminen kannattaa tehdä kuivalla säällä tai sateen jälkeen, jolloin pölyt ovat huuhtoutuneet pois lehdiltä. Muutenkin kannattaa välttää tien- ja pellonreunoja juuri pölyn ja mahdollisten kasvinsuojeluaineiden vuoksi.

Mitä sitten voi kerätä? Vanhastaan emännät ovat tienneet suosikkikasvinsa, mutta kerrataan nyt ne kuitenkin. Senhän jokainen muistaa, että tuntemattomia kasveja ei pidä mennä keräämään. Meillä on joukko myrkyllisiä lajeja, jotka saattavat aiheuttaa pahoinvointia, allergiareaktioita tai huimausta, vaikka todella myrkyllisiä onkin hyvin vähän. Joka tapauksessa kasvit on tunnettava. Sehän tässä jutussa on puolet hauskuudesta, kun emme sentään tänä päivänä ole pakotettuja syömään villivihanneksia.

Seuraavassa on muutamia hyviä lajeja ja ruokia, mihin kasvia voi käyttää. Toki on paljon muitakin, mutta näistä voi aloittaa ja kokemuksen myötä lisätä valikoimaa ja kokeilla erilaisia reseptejä.

  • nokkonen (latvaversot ja nuoret lehdet): keittoihin pinaatin tapaan, nokkoslätyt
  • kuusenkerät (tämän vuoden kasvannaiset): salaatit, keitot, muhennokset, siirappi
  • vuohenputki (nuoret lehdet, tunnista varmasti): salaatit, kuten nokkonen
  • voikukka (nuoret, pienet sisälehdet): salaatit, keitot, munakkaat
  • piharatamo (nuoret lehdet): lehtimehu puristetaan keittoihin ja muhennoksiin, kääryleet
  • ketunleipä (oksaalihappoa sisältävät lehdet): mausteena, salaattiin
  • maitohorsma (latvat tai nuoret versot): voidaan käyttää parsan tapaan, lehdet salaatteihin, teehen
  • vadelma (suppuiset lehdet ennen marjoja): teeaines joko tuoreena tai hiostettuna
  • viinimarjat (lehdet): mausteena tai teeaineena
  • osmankäämi (nuoret versot): kuoritaan ja käytetään kuin parsa

Tässä on vain muutamia esimerkkejä. Netistä löytyy lisää hakusanalla villivihannekset. Kannattaa kokeilla vaikka vain eksotiikan vuoksi. Meillä on luonnossa todellinen aarreaitta makuja, jotka odottavat vain ottajaansa. Muistetaan kuitenkin, että käytettävät kasvit pitää tuntea. Tunnistusapua voi hakea vaikka minun kasvisivuiltani (luopioistenkasvisto.fi). Nautitaan kesän antimista!

Kysy Tuomolta kasveista -palstalla kasviharrastaja ja Luopioisten kasviston ylläpitäjä Tuomo Kuitunen vastaa lukijoiden kasveja koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@luopioistenkasvisto.fi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.