Korvausten suuruus vaihtelee kulutusasteen mukaan – Kangasala Jukola aiheuttaa järjestelyjä maanomistajien arjessa

Kangasalan Jukolan alue rakentuu Heponiemeen. Niin kilpailukeskusta, parkkialueita kuin majoitustakin varten on vuokrattu maa-alueita yhdeksältä paikalliselta maanomistajalta yhteensä 70 hehtaarin verran.

Heponiemen tallin omistavilta Ikoloilta on Jukolan käytössä niin metsää kuin peltoakin. Kaiken kaikkiaan hevostilan pelloista on suunnistustapahtumaa varten lainassa noin 28 hehtaaria.

Kangasala Jukolaan on lainattu metsää ja peltoa maanomistajilta. Kuva: Antti Harkko

– Osa metsistä on suunnistusmaastona ja uusi tallirakennus on SPR:n käytössä. Pelloilla on majoitustilaa ja parkkipaikkaa, kertoo Helena Ikola.

Jukola aiheuttaa luonnollisesti muutoksia tilojen viljelysuunnitelmissa sekä muussa toiminnassa. Maanomistajille maksetaan kuitenkin korvausta maiden käytöstä. Korvausten rahamäärät ovat sopimussalaisuus.

– Korvauksen suuruus vaihtelee sen mukaan, mitkä alueet ovat kovimmalla kulutuksella. Esimerkiksi kilpailukeskuksen alueelle tehdään suurimmat muutokset, valottaa Kangasalan Jukolan pääsihteeri Antti Rantala

– Hinnasta on saatu aikaiseksi kaikki tyydyttävä sopimus, toteaa puolestaan Hannu Jussila, jolta Jukolan käytössä on 12 hehtaaria peltoa.

Jukola tuo Helena Ikolan perheelle tekemistä. Koko perhe on valjastettu hommiin jo kuukausiksi. Lähinnä työtä on tuottanut keskeneräinen talli, jonka valmistumiseksi on tehty ympäripyöreää päivää.

Jukolan alueela aletaan olla valmiita kilpailuun. Kuva: Antti Harkko

Helena Ikola on positiivisella mielellä Jukolasta, vaikka hevoset aiheuttavat muun touhun päälle lisää mietittävää.

– Päänvaivaa aiheuttaa se, että mihin hevoset saadaan turvaan ja suojaan, että ne eivät ole tässä ihan tien vieressä ja ihmisten silmissä, Ikola kertoo.

18 hevosen kuljettaminen muualle ei vaihtoehto. Eläimet aiotaan viedä yöksi talliin ja laitumet järjestellä syrjempään. Jännitystä tilanteeseen tuovat päälähtöpäivänä maaston yli lentävät hornetit. Ikola pelkää, että kovaääniset koneet pelästyttävät hevoset.

– Ei hevosten kuitenkaan pitäisi levitä pitkin metsää suunnistajien kiinnijuostaviksi, naurahtaa Ikola, joka luottaa, että tallissa hevoset pysyvät ylilennon aikana rauhassa.

Kaikki maanomistajat aikovat seurata omilla maillaan juostavaa suunnistusviestiä. Ainutlaatuisen suuri tapahtuma omilla nurkilla saa maanomistajat positiiviselle mielelle hälinästä huolimatta.

– Uteliaisuudesta seurataan Jukolaa, kertoo metsiään Jukolalle lainaava Joona Rekola.

– Ilman muuta innolla seurataan tapahtumaa. Kyllä uskon, että tästä tulee paljon hyvää meille. Positiivista mainosta ja toivon mukaan jonkun verran tuloja. Jukolan jälkeen saadaan mahtavat metsäpolut, missä ratsastella. Sitä odotamme innolla, iloitsee Helena Ikola, jonka tyttäret pyörittävät pientä kahviota Jukolan ajan kävijöille.

Kangasalan Jukolan kilpailukeskus ilmasta käsin. Kuva: Bullseye Photography / Teemu Ojapalo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.