Kimppakisa oli helteisen hauska kokemus

Maria ja Petri Meripaasi pelaavat Kenaa. Katri Meripaasi kannustaa pelaajia.

Petri, Katri ja Maria Meripaasi saivat kiittää Leena Tapolaa siitä, että he tulivat viettäneeksi yhdessä hauskan, vaikkakin helteisenhikisen iltapäivän Luopioisten urheilukentällä. Tapola oli nimittäin se, joka vinkkasi naapureilleen tuolloin joukkueiden kesken käydystä kimppakisasta.

Helsinkiläinen, kakkoskodissa Luopioisissa asuva perhe tarttui syöttiin ja sai kokemusreppuunsa yhden mukavan muiston lisää.

– Ihan mahtavaa.

– Monipuolisia tehtäviä, uusia kokemuksia, kisan ensikertalaiset kehuivat tyytyväisinä.

Hauskanpidon lisäksi kilpailijoiden tuli liikuttua kuin huomaamattaan, kun he siirtyivät urheilukentällä ja läheisessä metsikössä tehtävärastilta toiselle. Osallistujat kuljettivat mukanaan korttia, johon rastien hoitajat merkitsivät saadut pisteet. Suurimmat pistepotit rohmunneet palkittiin lahjakorteilla.

Kenan uusi tuleminen

Luopioisten urheilukentällä yhdellä tehtävärastilla pelattiin Kenaa. Siinä puisella mailalla lyödään maahan laskettua puupalikkaa, kenaa, niin, että se ponnahtaa ilmaan. Saman tien pelaaja lyö toisen kerran yrittäen osua ilmassa olevaan kenaan. Tällä lyönnillä on tarkoitus saada lentämään palikka mahdollisimman pitkälle.

– Vaikeata, luonnehti Petri Meripaasi peliä yksiselitteisesti, kun palikka ei ensimmäisillä lyönneillä singahtanut edes haluttuun suuntaan.

Nopeutta ja tarkkuutta vaativa Kena sopii Pentti Lahtisen mukaan hyvin kesäiseksi pihapeliksi.

– Pelin mailat voi vaikka tehdä itse, hän vinkkaa.

Kena ei itse asiassa ole ollenkaan uutuuspeli, vaikka se ei kovin tunnettu vielä ole. Lahtisen mukaan sitä on pelattu jo 1800-luvun puolella muiden muassa Luopioisissa.

Alkuvirikettä liikuntaharrastukselle

Kimppakisan lajeja oli valittu kauaskantoisesti sitä silmällä pitäen, että niistä jotkut osallistujat saisivat alkupotkua uuden liikuntaharrastuksen aloittamiselle. Rasteilla kisaajat hankkivat lajitietoutta itse tekemällä ja kuulemalla rastin vastuuhenkilöiden ohjeistusta. Jos laji alkoi kiehtoa enemmän, rasteista hoitovastuussa olleet henkilöt osasivat ohjata lajista innostuneet harrastusryhmiin.

– Yhdessäoloa ja kivaa liikuntaa, Pentti Lahtinen tiivisti kimppakisan idean.

Lahtinen on itse koko kimppakisaidean isä, joka ansiosta kisa tuli kesän vakituiseksi ohjelmanumeroksi 30 vuotta sitten.

– Siitä lähtien kisa on järjestetty joka kesä. Useimmiten olemme täällä Luopioisten keskustassa, mutta välillä myös Rautajärvellä, hän kertoi.

Paikalliset yritykset, yhteisöt ja yhdistykset keksivät omille tehtävärasteilleen omanlaistaan liikunnallista tekemistä. Kisaa käytiin joukkueiden kesken niin, että jokaisessa joukkueessa oli vähintään kolme jäsentä. Kenan lisäksi pelattiin muiden muassa minigolfia ja heitettiin kiekkoa.

Jooa Lemponen saa opastusta oikeasta mailaotteesta Matti Ahvenharjulta. Ossi Laihiainen, Nooa Leppäkoski ja Miko Leppäkoski seuraavat vierestä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.