Rudolf Koivun aapiskukko voitti äänestyksen

Rudolf Koivun aapiskukko voitti äänestyksen.

Suomalaisen aapiskukon 300-vuotista historiaa on juhlistanut Paras aapiskukko -äänestys internetissä ja Daniel Medelplanin museolla.

Äänestyksen tulos julkistettiin museon kesänavauksessa, ja itse aapiskukko  toimi onnettarena, kun äänestäjien kesken arvottiin päävoitto ja pienempiä voittoja.

Äänestyksen äänet hajaantuivat 48:lle eri aapiskukolle.

Voittaja kahdeksallatoista äänellä oli Rudolf Koivun (1890–1946)  kansikuvakukko kirjassa Aukusti Salo: Meidän lasten aapinen (1935). Koivun kuvitustyyli näytti olleen muutoinkin äänestäjien mieleen: hänen luomansa aapiskukko  K.V. Jussilan Pikkuväen kuva-aapisessa (1943) sai kahdeksan ääntä.  Vuoden 1935 ”Meidän lasten aapisessa” kesäinen aurinko on värjännyt koko kannen keltaiseksi – tässä lämmössä sopii voittoisan  aapiskukonkin paistatella.

Aapisia tutkineen Liisa Kotkaheimon mukaan Suomen alakansakoulun isäksi kutsuttu  Aukusti Salo (1887–1951) toivoi monivärikuvitusta aiempiinkin aapisiinsa (1919, 1929), mutta taloudellisen pulan vuoksi tämä toive toteutui vasta vuonna 1935 ilmestyneessä ”Meidän lasten aapisessa”. Salon mielestä lapsen ensimmäisen koulukirjan miellyttävyys vaikutti hänen tulevaan asennoitumiseensa kirjoihin.

Voidaan ajatella, että tämäntapainen vaikutin oli myös Daniel Medelplanilla (1657–1737), joka julkaisi Pälkäneellä vuonna 1719  Suomen ensimmäisen aapiskukon kuvalla varustetun aapisen .

Vielä  ennen viime sotia ja monta vuotta niiden jälkeenkin kodeissa oli hyvin vähän lastenkirjoja, joten useimpien lasten ensimmäinen kirja oli aapinen.

Kotkaheimon mukaan Aukusti Salo piti pedagogiselta kannalta  tärkeänä, että aapisen kuvitus oli taiteellisesti korkeatasoista. Meidän lasten aapisten kuvittajat Rudolf Koivu ja Martta Wendelin olivat  1930–1950-luvuilla Suomen eturivin kuvittajia;  samoin Kultaisen aapisen (1956) kuvittanut Maija Karma. Äänestäjien suosikeista uudempaa, ironista suhtautumista aapiskukkoon edustaa  Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraista herättelevä, mutta  toistuvasti epäonnistuva kukko kirjassa ”Herra Hakkaraisen aakkoset” (2001).

Paras aapiskukko -tuloksen julkistamiseen liittyneessä arvonnassa päävoittona oli  Paul Tiililän taideteos, jossa aapiskukolla on frakki ja silinteri. Voittoja arpoi kukkoasussa Sisu Viitanen, jonka koti sijaitsee entisillä Näppilän talon mailla, Medelplanin maisemissa.

Arja Liutta

 

Aapiskukkoäänestys

1. Rudolf Koivun aapiskukko (Aukusti Salo: Meidän lasten aapinen, Otava 1935), 18 ääntä

2. Maija Karman aapiskukko (Martti Haavio ym.:Kultainen aapinen, WSOY  1956), 15 ääntä

3. Mauri Kunnaksen aapiskukko (Mauri Kunnas: Herra Hakkaraisen aakkoset, Otava 2001), 14 ääntä

4. Martta Wendelinin aapiskukko (Aukusti Salo & Otto Somerkivi: Meidän lasten aapinen, Otava 14.p. 1959), 12 ääntä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?