Roskat roskiin idiootti!

Kirjoittaja kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Pälkäneen lukiosta.

Onko typerämpää tapaa, kun heittää roskat luontoon? Onhan se kieltämättä ikävää joutua kantamaan jäätelöpaperia kolmesataa metriä. Ei sitä ihan jokainen kuitenkaan jaksa kantaa kymmenen gramman paperia niin pitkään. Ehkä sen voi pudottaa maahan. Ei sitä kukaan huomaa. Tuskin siihen kukaan kuolee.

Ei näin. Roskaaminen on yksinkertaisesti idioottimaista. Roskan kuljettaminen seuraavalle roskikselle ei ole kauhea vaiva, vaikka sattuisi olemaan autossa, tai seuraavalle roskikselle on vielä matkaa. Roskat eivät kuulu luontoon. Ei edes kadun- tai tienvarsille.

Miksi roskat eivät kuulu luontoon? No koska, ne rumentavat maisemaa. Ei varmasti kenenkään mielestä keväiset tienpientareet ole kaunis näky, kun löytyy kaikkea kaljatölkeistä pikaruokapakkauksiin ja anopin antamiin eväsleipiin. Romujen kirjo näyttää välillä aivan kaamealta. Myös esim. syrjänharjussa vaeltaessa saattaa törmätä jos jonkinmoisiin kirjaviin muovi esineisiin tai pahimmillaan jopa huonekaluihin.

Visuaalisen puolen lisäksi roskat luonnossa voivat olla myös vaarallisia, sekä ihmisille, että eläimille. Muun muassa Lasin sirpaleet voivat helposti olla joko lemmikin tai sen lenkittäjän jalassa, jos sellaiseen sattuu vaikka pururadalla törmäämään.

Roskat voivat myös olla muutenkin haitaksi kuin vain jalkapohjissa. Autojen ikkunoista heitetyt tölkit tai muut metalliromut saattavat päätyä pellolle ja sitä kautta esimerkiksi lehmien ruuan sekaan. Metalleja lehmät eivät sentään sulata mahassaan, vaikka ehkä siltä näyttävätkin.

Mieti, että monet viattomat, eläimet tai ihmiset, joutuvat kärsimään sinun itsekkyytesi takia. Et jaksanut viedä tölkkiä kauppaan, tai roskikseen, vaan päätit hoitaa asian nopeasti pois päiväjärjestyksestä, ja heittää sen ikkunasta. Poissa silmistä, poissa mielestä. Sinä voit olla vastuussa jonkun terveydestä, tai jopa hengestä. Ei se ole viherpiiperrystä olla roskaamatta. Se on vain järkevää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.