Mikä avuksi, kun lapsi sairastuu huonosta sisäilmasta? – Ratkaistaan yhdessä -hanke etsii konkreettisia ratkaisuja koulunkäynnin tueksi

Vatialaan rakennetaan parhaillaan uutta koulua sisäilmaongelmista kärsineen vanhan koulurakennuksen tilalle. Sisäilmaongelmia tai epäilyjä niistä on ollut myös monissa muissa Kangasalan kouluissa, esimerkiksi Suoraman koulussa, Huutijärven puukoulussa sekä toimintansa tänä keväänä lopettaneissa Pohjan ja Kautialan kouluissa.

– Koulupäivä on lapsella aina tänään. Jos lapsi oireilee huonon sisäilman takia, olisi tärkeää löytää konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla lapsi voisi käydä koulua mahdollisimman normaalisti ja siten, että hänen sosiaaliset suhteensa eivät kärsisi, Minna Pitkäniemi Kangasalla keväällä toimintansa aloittaneesta Ratkaistaan yhdessä -hankkeesta kertoo.

Sisäilmasta oireilu voi vaikuttaa lapsen terveyden lisäksi hänen muuhun hyvinvointiinsa: jatkuvat sairauspoissaolot vaikuttavat esimerkiksi oppimiseen ja kaverisuhteisiin, ja myös harrastuksiin osallistuminen voi vaikeutua. Ratkaistaan yhdessä -hankkeen tavoitteena on löytää konkreettisia ratkaisuja koulujen ja päiväkotien sisäilmasta oireilevien lasten ja heidän perheidensä tueksi.

– Tällaisia voivat olla lapsen tilanteesta ja iästä riippuen esimerkiksi koulun sisäiset tilajärjestelyt eli luokan siirtyminen sisäilmaongelmasta kärsivästä luokasta toiseen luokkaan, luokan vaihtaminen, koulun käyminen jossakin muussa tilassa koulun lähistöllä, etäopetus ja koulun vaihtaminen. Koulun vaihtaminen on tosin jo iso muutos, sillä siinä vaihtuu kertaheitolla sekä koulutilat että luokkakaveripiiri, Pitkäniemi luettelee.

Kevään aikana Pitkäniemi on haastatellut sisäilmasta oireilevien lasten vanhempia, koulujen henkilökuntaa ja kunnan työntekijöitä. Loput haastatteluista tehdään kesän ja alkusyksyn aikana. Haastattelukierroksen jälkeen järjestetään ratkaisutyöpajoja eri aiheista. Työpajoihin kutsutaan keskustelemaan sekä lasten vanhempia sekä koulujen ja kunnan työntekijöitä.

– Ratkaisutyöpajoissa ei käsitellä yksittäisten ihmisten asioita, vaan tavoitteena on luoda hyviä toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin, kuten sisäilmasta oireilevien lasten opetusjärjestelyihin, kouluterveydenhuollon kanssa tehtävään yhteistyöhön tai sisäilma-asioista tiedottamiseen, Pitkäniemi kertoo.

Ratkaisutyöpajatoiminnan rinnalla hanke järjestää vanhempainyhdistyksille keskustelumahdollisuuksia ja sisäilma-aiheisia luentoja. Myös vertais- ja virkistystoimintaa sisäilmasta oireileville lapsille ja heidän vanhemmilleen on tarkoitus järjestää.

STEA-avustuksella toimivaa hanketta toteuttavat yhteistyössä Hengitysliitto ry, Homepakolaiset ry ja Suomen Vanhempainliitto ry. Hanke toimii Kangasalla vuoden 2020 syksyyn saakka.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?