Teinipojat tappoivat Pälkäneveden Suolasaaressa julmasti suuren määrän lokinpoikasia – Järkyttynyt eläinsuojeluneuvoja lähtee pelastamaan eloonjääneitä

Kolme teinipoikaa tappoi viime viikonloppuna Pälkäneneveden saaressa lokinpoikasia. Kuvan poikaset eivät liity juttuun.

Kolme teini-ikäistä poikaa tappoi viime viikonloppuna Pälkäneellä suuren määrän lokinpoikasia. Kyseessä on vakava luonnonsuojelurikos ja siitä on tehty rikosilmoitus.

Silminnäkijöiden mukaan kolme teini-ikäiseltä näyttävää poikaa oli mennyt Pälkänevedellä sijaitsevaan Suolasaareen veneellä. Pojat olivat alkaneet ampua ilmakivääreillä saaressa pesivien lokkien poikasia.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin on järkyttynyt lintujen joukkotappamisesta.

– Toiminta on ollut järjestelmällistä tappamista. Pojat olivat välillä poistuneet saaresta veneellä, mutta palanneet jälleen takaisin varmistamaan, että mahdollisimman moni linnunpoikanen on kuollut. Kyllä vanhemmat voisivat paremmin valvoa lastensa tekemisiä.

Silminnäkijät olivat kuvanneet

Tappaminen oli kestänyt noin tunnin ajan. Tekijät kävivät saaren tarkasti läpi.

Silminnäkijät olivat katselleet tapahtumia kiikarilla ja kuvanneet poikien toimintaa. He olivat huutaneet poikia lopettamaan lintujen tappamisen, mutta pojat eivät olleet käskyistä piitanneet.

Helin uskoo, että tekjät saadaan kiiinni, sillä tapahtumista on varsin hyvät dokumentit, joiden perusteella tekijät voidaan tunnistaa.

Kangasalan poliisista vahvistetaan, että lintujen tappamisesta on tehty tutkintailmoitus. Poliisilla on hallussaan valokuvat epäillyistä tekijöistä ja asia on tutkinnassa.

Myös Pälkäneen eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi järkyttyi teurastuksesta. Hän aikoo lähteä saareen katsomaan, voisiko mahdollisia eloonjääneitä poikasia vielä pelastaa.

– Eläinsuojelussa on kausi kiivaimmillaan ja yöunet muutenkin vähissä. Voin vain kuvitella, miten hätääntyneet poikaset ovat panikoineet. Jos löydämme vielä elossa olevia lokinpoikasia, kuivaamme ja ruokimme ne ja viemme suojaan.

Al-Saedi uskoo, että joukkoteurastuksen tekijiöitä odottaa iso lasku ja yhteisön silmissä maineen menetys.

– Nämä oman elämänsä breivikit saadaan kyllä vastuuseen. En voi ymmärtää, miten joku voi katsoa tähtäimen läpi ja lasauttaa kylmästi avuttomat poikaset hengiltä.

Al-Saedi sanoo, että on toiminut yli kymmenen vuotta eläinsuojelussa ja välillä itkenyt monet itkut, mutta tällä hetkellä ovat yöunet todella vähissä.

– Minulla on itsellä hoidossa lokinpoikasia, jotka tällä hetkellä harjoittelevat uimahyppyjä jauheliharasiassa. En voi käsittää, miksi joku haluaa pienille eläimille pahaa.

Silminnäkijätietojen mukaan lokin tappajat ovat ilmeisesti paikallisia asukkaita eivätkä kesämökkiläisiä.

Tekijöille tulossa iso lasku

Tappamisen ja pesimärauhan häiritsemisen vuoksi myös saaren sorsaemot pakenivat ja pienet sorsanpoikaset hajaantuivat sinne ja tänne.

Tapetut lokinpoikaset  olivat silminnäkijöiden mukaan kalalokkeja ja naurulokkeja. Saarella pesii myös kanadanhanhia, meriharakka ja tiiroja.

Kalalokin ja naurulokin ohjeellinen korvausarvo on 101 euroa ja kalatiiran 84 euroa. Ohjeellisia arvoja käytetään tuomioistuinkäsittelyssä apuna rauhoitusmääräysten rikkomistapauksissa, kun korvauksia määritetään. Kalalokki, naurulokki ja kalatiira ovat luonnonsuojelulaissa rauhoitettuja lintulajeja.

Pesästä lähtenyt poikanen vastaa arvoltaan aikuisen yksilön ohjeellista arvoa. Muutoin aikuisen yksilön arvoa vastaa linnuilla munapesye, pesäpoikue tai sen osa.

Pälkäneellä tapahtuneessa pesimärauhan rikkomisessa ja lokinpoikasten tappamisessa näkyy selkeästi järjestelmällinen tavoite lintujen tappamiseksi.

– Tekijöiden vene tiedetään ja heistä on kuvat. Kyllä heille on iso lasku tulossa, kun lasketaan tapettujen lintujen korvausarvo ja päälle tulevat vielä oikeudenkäyntikulut. Eläinsuojelurikoksista pitäisi muutenkin antaa nykyistä isompia sakkoja, Al-Saedi sanoo.

Eläinsuojelijat neuvovat silminnäkijöitä dokumentoimaan mahdolliset eläinrääkkäykset ja pesimärauhan rikkomiset. Näin saadaan tekijöitä vastaan riittävä näyttö, jolla heidät saadaan rikoksistaan vastuuseen.

Luonnonsuojelulain vastaisista teoista on tehtävä rikosilmoitus. Tämä on yksi keino saada ikäviä ja usein järkyttäviä tekoja vähenemään.

Sekä Helin että Al-Saedi toivovat, että vanhemmat opettaisivat  lapsensa kunnioittamaan luontoa ja eläimiä.

 

Juttua päivitetty:  Juttuun on lisätty saaren nimi  ja Kangasalan poliisin vahvistus.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.