Suolasaaren verilöylystä selviytyi kaksi lokinpoikasta – Ne nimettiin Onkkaalan VPK:n pelastajien mukaan Hermanniksi ja Nikoksi

Lokinpoikaset Hermanni ja Niko löytyivät Suolasaaresta nääntyneinä. Nyt ne ovat päässeet eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedin hoivaan ja voivat jo paremmin.

Eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi kävi Pälkäneveden Suolasaaressa etsimässä mahdollisia eloonjääneitä lokinpoikasia. Al-Saedi ja Onkkaalan VPK:n pelastajat uhmasivat Pälkänevedellä keskiviikkona riehunutta ukkosmyrskyä, sillä heillä oli pieni toive, että osa poikasista olisi päässyt tappajia pakoon.

Viime viikonloppuna kolme teinipoikaa oli ampunut lokkeja ja niiden poikasia. Julma joukkoteurastus oli kestänyt noin tunnin, eivätkä sivullisten huudot estäneet ampujia.

Kun  Al-Saedi ja Onkkaalan VPK:n vapaaehtoiset auttajat rantautuivat pieneen saareen, oli vastassa surullinen näky. Veriset kalliot ja höyhentupot olivat muistuttamassa lintujen teurastuksesta. Kuolleita lintuja ei näkynyt, niistä oli luonto jo pitänyt huolen.

Kaksi untuvikkoa
oli kiipelissä

Al-Saedi kiersi VPK:n miesten kanssa saaren läpi kotaisin. Pienet kallionkolot olivat erityisessä tarkkailussa. Suolasaari on muutaman kymmenen metrin pituinen saari, jolla kasvaa puustoa.

– Etsinnöissä löytyi kaksi pientä lokinpoikasta. Toinen piipitti syvässä montussa, eikä päässyt sieltä omin avuin ylös. Toinen oli jäänyt jumiin hartioistaan kivien väliin.

Untuvikot pääsivät eläinsuojeluneuvojan hellään hoitoon. Ne nimettiin Onkkaalan VPK:n pelastajien mukaan. Pienempi poikanen on Hermanni, isompi Niko.

– Saarella käynti oli kova kokemus. Yleensä lokit puolustavat pesiään aggressiivisesti, mutta nyt ne käyttäytyivät tavanomaisesta poiketen. Kun astuimme saareen, nelisenkymmentä lokkia lehahti järvelle. Verilöyly oli jättänyt jälkensä.

Kymmeniä lintuja tapettu

Al-Saedi ei osaa tarkasti sanoa, kuinka monta lokkia teinien ampumana kuoli. Karkea arvio on, että useita kymmeniä.

Kaikkia eloonjääneitä ei pelastuspartio ottanut mukaansa, sillä 15 isompaa lokinpoikasta jäi uimaan rantaveteen.

– Jätimme ne sinne, koska sen kokoiset lokit osaavat jo itse etsiä ruokansa. Kaikkia emme voi pelastaa, joten otimme heikoimmat hoitoon.

Pelastettu lokkikaksikko oli todella uupunut, sillä poikaset olivat olleet useita päiviä ilman ruokaa.

Tällä hetkellä Hermanni ja Niko voivat jo paremmin, kun ne ovat saaneet kalaa ja kissanruokaa. Myös lokinpoikasten pitäminen kosteina kuuluu hoito-ohjelmaan.

– Jo aamuneljältä alkoi kuulua uimahyppyaltaalta ääniä, joten kyllä ne ovat selvästi piristyneet.

Kovia kokeneet siilit
ja ahne talitiainen

Talitintti nimeltä Muru on alati nälkäinen. Ahmatti haluaa, että sille pilkotaan madot valmiiksi.

Al-Saedi hoitaa Suolasaarelta pelastettuja lokinpoikasia ainakin heinäkuun. Kun ne ovat kasvaneet, hän aikoo vapauttaa ne Keski-Suomessa. Siellä asuu hänen rengastajaystävänsä, joten myös rengastus hoituisi siinä samalla.

– Suolasaareen en niitä kyllä vie takaisin, vaikka tuskinpa siellä enää samanlaista tuhoa koetaan.

Eläinsuojeluneuvoja elää vuoden kiireisintä aikaa. Eläintenpelastustehtävät ovat viime aikoina selkeästi lisääntyneet, kun ihmiset haluavat auttaa pulaan joutuneita luonnoneläimiä.

Al-Saedi ehti lokinpoikasten pelastusretkelleenkin vain tukijoukkojensa ansiosta. Ystävät huolehtivat saariretken ajan eläinpotilaista. Tällä hetkellä Al-Saedi hoivaa talitiaista, harakkaa, sorsaa, kyyhkysiä, kahdeksaa lokkia ja kahta siiliä.

Toisen siilin jalkapohjasta on viiltänyt lasinsirpale palasen, toisen piikit ovat silpoutuneet trimmeriin. Eniten äänessä hoidokeista on ahne talitiainen, joka syö Al-Saedin mukaan kuin aarnikotka.

– Tosin talitiainen odottaa, että minä pilkon ne madot valmiiksi. Mikään ei tunnu Murulle riittävän.

Aiheesta lisää: Teinipojat tappoivat Pälkäneveden Suolasaaressa julmasti suuren määrän lokinpoikasia – Järkyttynyt eläinsuojeluneuvoja lähtee pelastamaan eloonjääneitä

Pälkäneläisellä eläinsuojeluneuvojalla on hoidettavan tällä hetkellä kahdeksan eri-ikäistä lokkia. Ne kasvavat kalalla ja kissanruualla aikuisiksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.