Unelmien kesätyö?

Moni nuori ja opiskelija puurtaa taas tänä kesänä kesätöissä. Välke pyysi kangasalalaisilta tarinoita mieleen jääneistä kesäpesteistä. Kesätöiden melskeissä vauhtia ovat saaneet niin asiakkaiden kiharat kuin kaupungin nurmikotkin.

 

Parturi-kampaamossa koettiin jännittäviä hetkiä, kun kesäapulainen pääsi vahtiin.

Kyläkaupan tiskin takana

”Olin 15- ja 16-vuotiaana eräässä pikkukylässä kyläkaupassa kesätöissä. Kauppa oli kaiken sortin sekatavarakauppa lihasta leluihin. Työsuhde oli tietenkin pimeä, työpäivät joskus 12-tuntisiakin. Kyläkaupassa sai teini leikata lihaa, myydä olutta, tupakkaa, täyttää hyllyjä ja välillä nostella kaatuneita juopuneita sipulikorista ja tiskien alta. Välillä työtehtäviin kuului myös juomaan ratkenneen työkaverin sparraus takaisin normielämään. Nuo kesät opettivat työntekoa, sosiaalisia suhteita, asiakaspalvelua ja myös ymmärrystä siitä, mitä ei halua loppuelämäänsä tehdä. Läksiäislahjaksi sain korillisen kaikenlaista tavaraa, päällimmäisenä siansorkka.”

Nainen, 38 vuotta

 

Hiusalalla

”Ollessani 15-kesäinen pääsin töihin kaverin äidin parturi-kampaamoon. Ammattitaitoa minulla oli tarjottavanani hiustenpesun ja kotikutoisen intiaaniletin verran. Liekö sitten parturin vilkkaasti käyvien ovien vai jonkinlaisen omaksumiskykyni ansiota, että aloin kesän kuluessa saada kontolleni yhä vaativampia tehtäviä. Tämä työnantajani minua kohtaan tuntemani luottamus sai kuitenkin raskaan kolauksen, kun kesäkiharoita tehdessäni pursotin erään asiakkaan päähän sellaisen cocktailin aineita ilman tarpeellisia välihuuhteluita, että oli kuulemma sula ihme, että hiukset ylipäätään pysyivät asiakkaan päässä käsittelyni jälkeen. Asiakasta tilanne lähinnä huvitti, eikä pahempia seuraamuksia asiasta tullut, mutta kärsineitä kiharoita huuhdellessani valui unelmani parturin ammatista pesuveden mukana viemäriin.”

Nainen, 42 vuotta

 

Navettahommissa parasta olivat suloiset vasikat.

Navettahommissa

”Olin kesätöissä mummulan navetassa heti kun se oli silloisen lain puitteissa 1990-luvulla mahdollista. Olin siis 12- tai 13-vuotias. Mummulassa oli navetallinen lypsykarjaa. Palkkani maksoi kunta, olin virallisesti lomittajan työssä. Työ oli toki raskasta ja sitä riitti aikaisesta aamusta iltaan, mutta eläinten ja luonnon parissa oli kiva olla.

Työhön kuului karjan syöttäminen ja juottaminen, navetan siivoustyöt ja lypsämisessä auttaminen. Lisäksi olin mukana heinätöissä ja niin edelleen. Vasikat olivat tietysti kaikista ihanimpia hoidettavia.  Mieleenpainuvinta oli vasikoiden syntymät. Vaadin, että myös minut pitää herättää öisin navettaan tarkkailemaan synnytyksen etenemistä ja pääsin myös näkemään vasikoiden syntyvän. Se oli valtavan mielenkiintoista!

Mummu ei ihan aina tohtinut herättää minua kuudelta aamulla navettaan, vaan herätti vasta ensimmäisellä kahvitauolla, kun oli käynyt jo aloittelemassa aamun töitä setäni kanssa.

Nainen, 40 vuotta

 

Pitopalvelussa

”Olin ensimmäisen kerran oikeissa kesätöissä seiskaluokan jälkeen kesällä, elettiin vuotta 1992. Olin töissä kaupungintalon kahviossa, mutta virallinen työnantajani oli paikallinen pitopalvelu. Työtehtäviini kuuluivat keittiössä avustavat tehtävät, muun muassa aamupalasämpylöiden täyttö, perunoiden kuorinta, salaatin teko, tiskien pesu, sämpylöiden leivonta ja tarjoilutiskin täyttö. Hienoa oli, kun pääsin jossain vaiheessa myymään ja käyttämään kassakonetta. Päivittäinen työaikani oli kuusi tuntia, ja monena kesänä työskentelin kahviossa kuukauden. Viimeisen kerran olin pitopalvelussa töissä ylioppilaskirjoitusten jälkeen eli useampana vuotena siellä lopulta työskentelin. Pitopalveluajoilta minulla on tallessa monta hyvää leivontaohjetta, joita edelleen leivon. Suosikkejani ovat joululimppu ja Allinkakku.

Nainen, 40 vuotta

 

Pois alta ruohot ja männynkävyt – kesätyöntekijä tulee!

Puutarhahommissa

”Nuorena pojankoltiaisena olin kuukauden verran kesätöissä suuren kaupungin puisto-osastolla. Tehtäväni oli esimerkiksi kerätä roskia puistoalueilta, leikata pensasaitoja ja huolehtia muutenkin puistojen yleisestä siisteydestä. Samassa työporukassa työskenteli työhönsä aika lailla kypsynyt vanhempi henkilö, jolle tuntui alkoholikin aika ajoin melko tavalla maistuvan. Tämä työkaveri haukkui kesän aikana moneen kertaan ex-puolisonsa ja sukulaisensa. Kuuntelin tarinoita minulle uppo-oudoista henkilöistä posket punoittaen ja yritin vastailla niihin jotain ympäripyöreätä. Iso osa kesästä kului ”töitä pakoillessa” kokeneemman kollegan kehotuksesta. Seuraavana kesänä en enää hakenut samaan työpaikkaan töihin.”

Mies, 41 vuotta  

 

”Olin 16-vuotiaana töissä puutarharakennusfirmassa. En edes tiennyt, mikä palkkani oli. Perjantaisin lykättiin jotain rahaa kouraan ja lopputilissä vähän enemmän. Ei ole hirveästi positiivista sanottavaa firmasta, perehdytys oli tyyliin ”tuossa lapio, siirrä tämä kasa”.

Maailman tärkein asia itselle oli saada rahat ajokorttiin, ja se skeidatyö oli vain välttämätön paha matkalla maaliin.”

Mies, 44 vuotta

 

Alaikäisenä lastenvahtina

”Lehdessä oli ilmoitus ”työtä tarjolla” -palstalla: koululainen saa kesätyöpaikan lastenhoitajana. Koska ikävaatimuksia ei ollut, otin yhteyttä ja kävin työhaastattelussa ja minut valittiin tehtävään. Perheeseen kuului kaksi alle kouluikäistä tyttöä, ja palkka oli minusta todella hyvä: 10 markkaa päivästä.

Työpäiväni alkoi aamulla seitsemältä, jolloin lasten vanhemmat lähtivät töihinsä, ja varsin pian minulle selvisi että työajat ovat varsin epäsäännölliset eikä työni rajoittunut vain lastenhoitoon. Lasten äiti jätti minulle keittiön pöydälle kirjelappusen, jossa oli lista päivän askareista (”saunalla on pyykkiä likoamassa, pölytä matot ja imuroi ja pese lattiat, tee tytöille ruoka”). Usein päivä venyi kello 21 asti.

Tytöt olivat kaiken lisäksi todella villejä ja keksivät kaikenlaista ”kivaa”. Karmein muistikuva on, kun tajusin, että minua ajetaan takaa leipäveitsi kädessä. Super-Nannylle olisi ollut silloin tarvetta, kun 14-vuotiaan auktoriteetti ei oikein tehonnut. Menihän se kesä, joskin olin varma etten ikinä halua omia lapsia… mutta toisin siinäkin kävi.”

Nainen, 60+ vuotta

 

Jäätelökioskilla

”Olin töissä jäätelökioskilla. Eräs uutuusirtojäätelölaatu oli tosi kovaa, sen vääntäminen palloksi oli työn ja tuskan takana ja jonot kasvoivat aina kun niitä tilattiin. Suosittukin se mokoma oli heti kesän alusta lähtien. Lopulta sain tarpeekseni ja aloin sanoa sitä tilaaville asiakkaille, että se on valitettavasti loppu.

Työnantaja vähän ihmetteli pahasti hiipunutta menekkiä, mutta minulta ei irronnut asiaan selitystä. Jäätelö poistettiin pian sen jälkeen valikoimasta, eikä tilalle tullut toinen maku ollut lainkaan niin hankalaa käsitellä.

Silloin olin sen verran nuori, että ei juuri kaduttanut. Nyt en ehkä lähtisi enää moiseen.”

Mies, 34 vuotta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?