Vesikasvustot valtaavat reitit Lepsinsalmessa

Kirjoitin tässä lehdessä 25. huhtikuuta Kukkian vedenpinnoista. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että Kukkian vesien korkeus näyttäisi olevan pysynyt vakaana huhtikuun tilanteeseen verraten. Hyvä, edes näin.

Mutta Lepsinsalmi kesäkuussa 2019 mietityttää sekä puhututtaa. Kyseessähän on salmi, joka avaa täältä Mustankuusenselältä vesireitin Lepsin kautta Äikkäänselälle. Pirunsalmen kautta Läyliään ja sieltä Pihtisalmen läpi edelleen Rautajärven suuntaan, mm. siellä sijaitsevalle venelaiturille. Siihen, joka on aivan Luopioistentien varrella. Eli kysymyksessä on vesireitti jos halutaan päästä vaikka Rautajärveltä Luopioisten kirkonkylän suuntaan tai Kuohijoen sekä Padankosken suuntaan. Kysymyksessä ei ole siis mikään merkityksetön vesireitti.

16. kesäkuuta kävin paatilla taas lähemmin tutkimassa tilannetta. En tiedä tuntuiko lapsuuden muistot antavan muistikuvan leveämmästä salmesta, mutta kun silmäili rantoja huomaten, ettei niihin enää juurikaan veneellä pääse johtuen ilmeisen rehevöitymisen aiheuttamasta kasvustosta. Soutupaatissa ja airot vaakatasoon, niin huomaa ettei sitä tilaa niin kamalasti ole.

Vielä toki pääsee kulkemaan, moottoriveneelläkin. Lepsin kapeimmassa kohdassa josta Googlen karttaohjeman ilmoittamana erkaantuu Uitinsalmi joka erottaa Huhtisaaren mantereesta. Karttaohjeman perusteella näyttää, että siitä voisi veneellä läpi päästä. Tosielämässä paikanpäällä, mahdoton ajatus, ollut jo vuosia. Sen minkä laitoin merkille Lepsin alkupäästä aina Äikkäänselän suulle, vesireittiä valtaa hitaasti mutta tappavan varmasti vesikasvusto. Ennusteeni. Muutaman vuoden sisällä siitä ei kuljeta kuin airoamalla ja kiroten. Ja ajanmyötä, siitä ei enää kuljeta. Tämä tarkoittaa taas sitä, että Äikkäänselkä ja siitä eteenpäin olevat vesialueet eriytyvät hienosta Kukkiajärvestä.

Ennen kuin laitan pisteen kirjoitukselleni ja keitän vielä iltakahvit täällä kesämökillä, hyttysiä paossa sisätiloissa, kysymys Pälkäneen kuntaan: voisiko kunta ottaa kopin kirjoituksestani ja asia työnalle? Mitä tämän parin, kolmensadan metrin pituisen salmen hengissä pysymisen hyväksi kenties voitaisiin tehdä?

Tero Saarinen

Sahalahti

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.