Maalaisidylliä parhaimmillaan – Kyynärön lavalle tultiin Rautajärveltä A-mallin Zetorilla

Heikki Rönni & Rytmiorkesteri Huwitus soittivat perinteiseen tapaansa juhannustanssit Laitikkalan seurantalolla.

Tanssikansalle riitti Pälkäneellä juhannuksena valinnanvaraa. Aattoiltana oli tanssit Puutikkalassa ja juhannuspäivänä laitettiin jalalla koreasti Kyynäröllä, Laitikkalassa ja Salmentakana.

Kyläläisten talkoilemissa tapahtumissa kävi kesäasukkaiden lisäksi väkeä kauempaakin.

– Viime vuosina täällä on käynyt samoja vakioporukoita matkojenkin päästä, Laitikkalassa Huwitus-orkesterinsa kanssa vuosittain soittava Heikki Rönni kertoi.

Kyynäröllä nähtiin muun muassa Helsingistä moottoripyörillä varta vasten paikalle saapuneet vierailijat.

Onnistuneet tanssit joka kylässä

Onnistuneet juhannustanssit ovat monen tekijän summa. Hyvä musiikki, poutasää ja sopiva kävijämäärä vaikuttavat kaikki tapahtuman henkeen. Tänä vuonna väki viihtyi ja tunnelma oli leppoisa kaikilla lavoilla.

Puutikkalan VPK:n tansseihin myytiin aattoiltana noin 100 lippua. Esiintyjiä olivat Jenniina Lumiketo & Äestäjät.

– Meillä oli erittäin hyvä ja iloinen tunnelma. Väki jakaantui illan aikana useampaan paikaan, sillä myös Vihavuodessa ja Puutikkalan puodilla olivat tapahtumat aattona, VPK:n hallituksen jäsen Riitta Kannel kertoi.

Kyynäröllä tanssien järjestäjänä toimi Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän Kyläyhdistys. Bändinä oli jämsäläinen Norolan Pojat.

– Lava täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja halusimme nyt muutaman vuoden tauon jälkeen taas tanssit tänne, kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Elina Harjula kertoi.

Kyynärön lava eli kultavuosiaan 1980–90 -luvuilla, jolloin tansseissa oli parhaimmillaan jopa 400 kävijää. Tänä vuonna lippuja myytiin 160, lisäksi paikan päälle vain seurustelemaan tullutta väkeä pyöri runsaasti piha-alueella.

Tanssien ja puffetin lisäksi väkeä viihdyttivät paikalla pyörähtäneet erikoiset autot. Rautajärveltä tuli väkeä tansseihin A-mallin Zetorilla ja paikalla nähtiin myös amerikkalaistyyppinen kuorma-auto.

Salmentaan VPK:n järjestämissä tansseissa myytiin 180 ja Laitikkalassa 170 lippua. Kaikki järjestäjät olivat hyvin tyytyväisiä tapahtumaan.

– Kehuja tuli ja ilmakin oli tanssien järjestämiselle otollinen, Salmentaan VPK:n puheenjohtaja Risto Kaarne kertoi.

Salmentakana soittivat Harri Nuutinen & Tanssintaika.

Yhdessä tekeminen palkitsee

Laitikkalassa Heikki Rönni & Rytmiorkesteri Huwitus ja Laitikkalan Maa- ja Kotitalousseura järjestävät juhannustanssit yhteistyönä. Yhdistys kerää tapahtumassa varoja arpojen myynnillä, kahvilalla ja makkarakioskilla.

– Talkoissa oli tänäkin vuonna yli 30 henkilöä, puheenjohtaja Anna-Maija Aho kiitteli.

Pienetkin pääsevät osallistumaan järjestelyihin auttamalla siivoilussa ja myymällä arpoja. Kylän nuorisoa nähtiin tänä vuonna myös kahvilassa ja makkaroita myymässä.

– Nuoret kasvavat täällä eri tehtäviin ja saavat sitten enemmän vastuuta. Toki aikuiset hoitavat suurimman osan tehtävistä.

Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän Kyläyhdistyksen talkoissa mukana ollut Tinttu Helander kehui toiminnan hyvää henkeä.

– Olen saanut ihania kohtaamisia yhdistyksen puitteissa. Halusin itse mukaan toimintaan, sillä tahdon tukea oman kylän yhteisöllisyyttä.

Helander on Kyynärön kesäasukas, hänen isänsä on kylästä kotoisin.

Tunnelma on tärkeintä

Valkeakoskilaiset pariskunnat Sirpa ja Seppo Partanen sekä Seija ja Hannu Haavisto tulivat Salmentaan lavalle tanssimaan. Paikka oli pieniä lavoja kiertäville Partasille entuudestaan tuttu.

– Odotamme hikeä ja sitä, että mahtuu kunnolla tanssimaan, Seppo Partanen huikkasi.

Salmentakaa kotoisin oleva Ina Saarinen nautti perheineen juhannuksesta siskonsa luona.

– Parasta täällä tansseissa on lapsuudenkavereiden tapaaminen.

Seniorit Lasse Jussila ja Juhani Koskinen muistelivat lavan rakennusaikoja, jolloin he toimivat pärepoikina katon teossa.

Laitikkalassa juhannustaan viettäneet helsinkiläiset Sonja ja Tommi eivät halunneet sukunimiään lehteen. Nuori pariskunta arvostaa juhannustansseissa perinteisyyttä ja mahdollisuutta heittäytyä tanssimaan.

Kyynärön lavan juhannustanssit vetivät puoleensa Vesijaolla mökkeilevät Raija ja Jarkko Peltoniemen.

Pariskunta harrastaa lavatansseissa käyntiä, Raijan suosikkitanssi on hidas valssi ja Jarkko pitää eniten rumbasta. Kyynäröön Peltoniemet tulivat nyt ensimmäistä kertaa.

– Vanhat lavat ovat nostalgisia ja on hienoa, että ihmiset jaksavat järjestää tapahtumia, Jarkko Peltoniemi kiitteli.

Kuvatekstit:

ViljaJaInaSaarinen

Vilja ja Ina Saarinen olivat koristautuneet Salmentaan juhannustansseihin upeilla seppeleillä.

TinttuHelander2

Tinttu Helander ahkeroi talkoissa Kyynärön juhannustansseissa. Hänen vastuullaan oli muun muassa ämpäriarpajaiset. Ämpäreissä oli sisältönä vihtoja ja kotitekoista ruisleipää.

RaijaJaJarkkoPeltoniemi

Vesijaon kesäasukkaat Raija ja Jarkko Peltoniemi tulivat Kyynärölle tanssimaan.

PartasetJaHaavistot

Valkeakoskelaiset Seppo Partanen, Hannu Haavisto, Seija Haavisto ja Sirpa Partanen tulivat hyvien tanssien toivossa Salmentaan lavalle.

SalminenHarjulaHarkala

Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän Kyläyhdistyksen aktiivit Pertti Salminen, Elina Harjula ja Päivi Härkälä odottivat tanssien alkua Kyynärön lavalla.

TommiJaSonja2

Helsinkiläiset Tommi ja Sonja olivat juhannuksen vietossa Laitikkalassa ja nauttivat lauantai-iltana juhannustanssien tunnelmasta.

LaitikkalanSeurantalolta2

Heikki Rönni & Rytmiorkesteri Huwitus soittivat perinteiseen tapaansa juhannustanssit Laitikkalan seurantalolla.

LasseJussilaJaJuhaniKoskinen

Lasse Jussila ja Juhani Koskinen osallistuivat 1940-luvun lopulla pärepoikina Salmentaan lavan rakentamiseen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.