Ulkopuoliset selvittäjät

Pälkäneellä on poikkeuksellisen hieno uimaranta. ”Tiedetään”, sanoo moni pälkäneläinen. ”Useampikin”, huomauttaa joku. Pitäisikö muidenkin tietää?

Kävi niin, että kangasalalaisia yleisiä uimarantoja kolunnut kangasalalaisperhe listasi Pakanrannan hienoimmaksi näkemäkseen rannaksi Pälkäneellä poikettuaan. Tulisiko Pälkäneellä sen perusteella miettiä, missä määrin kuntamarkkinointia voisi rakentaa yksittäisen rannan varaan? Millaisia asukkaita sen avulla voitaisiin houkutella? Olisiko pohdittava, mitä muita yksittäisiä pieniä mutta tehokkaita vetovoimatekijöitä Pälkäneellä olisi hyödynnettäväksi?

Onnistumisten ääneen lausuminen ei täälläpäin maailmaa tule luonnostaan, mutta hiljalleen alamme toki oppia. Esimerkiksi kesätapahtumien määrä alueella on monelle meistä ylpeyttä herättävän laaja ja Kostia-areenan suostumme jo myöntämään niin hienoksi, että sen miljöö kelpaa vaikka tasavallan presidentinkin pysähdyspaikaksi.

 

Yleensä meillä kaikilla on jokin näkemys siitä, mikä juuri meidän asuinkulmillamme on hienointa – se jokin yksittäinen syy, jonka vuoksi viihdymme alueella: liikuntapaikka, lähikoulu, puisto, kauppa, harjun polut tai vaikka se hieno uimaranta. Kuitenkin se, joka voi olla meille kallisarvoisinta, ei välttämättä juurikaan hetkauta lähintä naapuriamme. Päinvastoin, hänelle voi merkityksellisintä olla kohentunut joukkoliikenteen taso tai taksitolpan läheisyys – asia, joka meistä tuntuu vähäpätöiseltä tai jopa hivenen ärsyttävältä.

Kuten uimarantakierrostapaus osoitti, joskus ulkopuolisilta saattaa saada itseä yllättäviä näkemyksiä. Vaikka miten osaammekin itse nähdä esimerkiksi Pakanrannan hienouden, on silti jotenkin pysäyttävää huomata jonkun tyystin ulkopuolisen kertovan meille tämän saman. Samalla herää kysymys: olemmeko osanneet viestiä vahvuuksistamme ja markkinoida sekä hyödyntää vetovoimatekijöitämme oikein?

Voi myös viritellä kysymystä, missä määrin niin kylien vetovoimatekijöiden kuin koko kunnankin markkinoinnin pohdintaan olisi tarpeen löytää ulkopuolista näkemystä – joku, joka kertoisi, että ”teillähän on upea tällainen ja hieno tuollainen, miksi ette  hyödynnä niitä?”.

Ongelmatonta ulkopuoliseen apuun turvautuminen ei ole. Asiassa kuin asiassa suunnitelmien rakentaminen ulkopuolisen, usein tavallista hinnakkaammaksi mielletyn näkemyksen varaan voidaan helposti nähdä jonkinlaisena vastuun siirtelynä tai tarkoitushakuisuutena. Totta on sekin, että ulkopuolinen selvittäjä ei aina automaattisesti tuo autuutta ja selkeintä näkemystä. Tämä on huomattu vuosien saatossa sekä Pälkäneellä että Kangasalla aivan viime aikoihin asti.

Kenties myös ulkopuoliseen apuun pätee tuttu kuvaus hyvästä rengistä ja huonosta isännästä?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.