Kansanedustaja Pauli Kiuru haluaa vauhdittaa ryöstettyjen kallojen palautusta – Ministeri Annika Saarikolta vaaditaan aktiivisuutta

Kansanedustaja Pauli Kiuru jätti pälkäneläiskalloista kirjallisen kysymyksen.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kesk.) ryöstettyjen kallojen palautuksesta.

Kiuru vieraili Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppaisen kanssa opetusministeriössä maaliskuussa. Siellä kerrottiin, että Ruotsin Karoliiniseen instituuttiin on virkamiestasolla pidetty yhteyttä. Tämän jälkeen pälkäneläiskallojen mahdollinen palautus ei ole edennyt.

Kiuru kysyy kirjallisessa kysymyksessään seuraavat kysymykset:

– Onko opetusministeriöstä tai muulta valtiollisesta taholta lähtenyt Karoliiniselle instituutille tai Ruotsin vastaavalle ministeriölle virallista pyyntöä vainajien palautuksesta Suomeen?

– Jos pyyntö on lähtenyt, niin keneltä ja koska se on lähtenyt? Onko olemassa arviota siitä, koska asiaan saadaan Ruotsista vastaus? Jos pyyntöä ei ole lähtenyt, niin tulisiko Suomen asianomaisen ministerin olla asiassa aktiivinen ja järjestää neuvottelut ruotsalaisen kollegansa kanssa siten, että kysymys ratkaistaisiin ministeritasolla ilman enempiä viivytyksiä?

Kiurun mukaan asia vaatii ministeriltä aktiivisuutta ja neuvotteluja ruotsalaisen vastinparinsa kanssa.

Rotututkija vei 82 kalloa

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa on Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on 82 kappaletta, joista osasta on tallessa vain pääkallot.

Anastukset ovat tapahtuneet Enon, Pielaveden, Pälkäneen ja Rautalammin hautausmailta. Lukumääräisesti suurin määrä vainajista ja heidän ruumiinosistaan on Pälkäneeltä. Ruotsalaisen Anders Retziuksen retkiryhmän tavoitteena oli kerätä Suomesta erityisesti pääkalloja. Niitä mittailemalla määriteltiin kalloindeksi ja tehtiin rotuopillisia päätelmiä.

Myöhempi tutkimus on osoittanut sen aikaisen tieteellisen lähestymistavan kestämättömäksi sekä eettisiltä perusteiltaan että todisteluvoimaltaan. Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset ovat kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaavaksi. Myös Suomessa on noussut esille vahva toive saada esi-isien jäämistöt takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin. Asiaa on käsitelty ainakin Pälkäneen seurakunnassa.

Pälkäneen seurakunta olisi halukas ottamaan omalta alueeltansa viedyt vainajat takaisin ja järjestämään hautajaiset vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla.

Aiheesta lisää: ”Tämä on suurin mediatapahtuma sitten kopiokonejupakan” – Varastettujen kallojen joukossa voi olla kirkkoherra Kemppaisen mukaan vaikka Daniel Medelplan

”Homma etenee” – Kirkkoherra Kemppainen ja kansanedustaja Kiuru vauhdittavat kallojen palautusta

”Ihan käsittämätön juttu” – Kadonneiden pääkallojen tapaus toi Kristian Borgin Pälkäneelle

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.