Kutsu Jumalan valtakuntaan

Jukka Lehto.

Kun kävin kansakoulua 1960-luvulla, silloin vielä koulussa luettiin paljon Raamatun kertomuksia. Jotkut niistä ovat jäänet mieleen paremmin kuin toiset.

Yksi vaikuttavimmista oli kohtaus, jossa miehet laskevat kattoon tehdyn reiän kautta halvaantuneen sisälle taloon Jeesuksen parannettavaksi. Tällä kerralla en keskity tuohon kertomukseen, vaan toiseen, joka on yksi ensi sunnuntain Raamatunkohdista. Siinä Jeesus tulee kaupunkiin. Kaupungissa asui Sakkeus, joka oli kaupungin tullimies.

Siihen aikaan ei vielä tunnettu nykyisen kaltaista verotusjärjestelmää, vaan jokainen kaupunki keräsi tulonsa yhteiseen kassaan matkalaisilta. Kaupunkien porteilla oli tulliasemat, joissa tullimaksut kerättiin. Aina ei kuittia kirjoitettu, rahat saattoivat eksyä tullimiehen omaan taskuun. Siitä kertoo evankeliumin maininta Sakkeuksen rikkaudesta. Pelkällä palkallaan tullimies ei olisi rikastunut.

Sakkeus oli pienikokoinen ja sen tähden hän oli kiivennyt metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen. Puun alla Jeesus hihkaisee: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”
Ja niin kävi. Muut kaupunkilaiset eivät tästä pitäneet. Miksi Jeesus menee suoranaisen rötösherran kotiin? Sakkeus ei ollut täydellinen. Häntä paheksuneet ihmiset pitivät itseään ainakin parempina, jos eivät ihan täydellisinä. Täällä Hämeen ytimessä luotetaan ihmiseen ja toisen rehellisyyteen. Lupaukset pitävät. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen. Kun kohtaan ihmisiä, jollain tavalla arastelen tai suorastaan kartan niitä, jotka pitävät itseään täydellisinä. Ehkä se johtuu kotikasvatuksesta, mene ja tiedä.

Jeesus kutsui Sakkeuksen Jumalan valtakuntaan. Niin, mikä on tuo Jumalan valtakunta? Eri tavoin ajattelevat kristityt antavat tuohon kysymykseen erilaisia vastauksia. Jonkun mielestä Jumalan valtakuntaan kuuluu vain pieni, samalla tavalla ajatteleva joukko. Jonkun toisen mielestä rajoja ei voi edes määritellä. Ajattelen, että Jumalan valtakunta on läsnä siellä, missä syntyy yhteys Jeesuksen ja epätäydellisen ihmisen välille. Yhteys saa aikaan oikeudenmukaisuuden toteutumisen, niin kuin kävi Sakkeuksenkin kohdalla. Hän lupasi antaa takaisin kaiken, minkä oli vääryydellä ottanut.

Yhteys Jeesuksen kanssa tuo meille kokemuksen hyväksytyksi tulemisesta ja kokemuksen siitä, että kelpaan Jumalalle ihan omana epätäydellisenä itsenäni.

Luukas päättää evankeliumikatkelman Jeesuksen sanoihin: ”Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.” Nuo sanat ovat ajankohtaisia myös Sydän-Hämeessä kesällä 2019. Sinä kelpaat!

Jukka Lehto

Hämeenlinnan sairaalapappi ”Laitikkalan pappilasta”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?