Huippuroolista toiseen – Osku Perkiön näyttelijänura on saanut lentävän lähdön

Ruutanalainen Osku Perkiö on noussut viime aikoina suuren yleisön tietoisuuteen. Tampereen Työväen teatterissa Billy Elliot -musikaalissa pääroolia näytellyt nuorukainen on hurahtanut näyttelemiseen ja haluaa tulevaisuudessakin näyttelijäksi. Yläkouluun syksyllä suuntaavan Perkiön ura etenee ainakin tällä hetkellä mallikkaasti ja hän on napannut Billy Elliotin jälkeen ison roolin Ylen uudessa lastendraamassa sekä pienemmän osan Valkekosken tämän kesän musikaalissa.

Billy Elliot saattaa loppua Osku Perkiön osalta syksyllä, mutta musikaalista on saanut paljon eväitä tulevaan. Ennen Billy-kouluun hakemista Osku Perkiö ei ollut näytellyt tai tanssinut lainkaan. Musiikki oli Perkiölle tuttu harrastus kitaran ja rumpujen soittamisen sekä laulamisen osalta.

Osku Perkiö näyttelee isoa roolia ensi vuonna Ylellä esitettävässä kaksitoistaosaisessa sarjassa.

– Se oli ihan huippu kokemus. Oli niin paljon erilaista, mitä en ollut ennen tehnyt. En ollut koskaan tanssinut tai edes miettinyt, että alkaisin harrastamaan yhtäkkiä vaikka balettia. Se oli tosi erilaista, kertoo Perkiö koulutuksesta.

Pitkänlinjan näyttelijöiden sekä kokeneen musikaaliohjaaja Samuel Harjanteen opeissa Billy Elliotin pojat ovat päässeet heti tutustumaan ison maailman tyyliin tehdä asioita.

– Samuel Harjanne on hakenut viimeiset opit Englannista. Hän on hyvä ohjaaja ja mallikkaasti kaitsenut näitä poikia, kehuu Osku Perkiön isä Esa Perkiö.

Pitkän uran tehneistä näyttelijöistä Osku Perkiölle esikuviksi ovat nousseet Petra Karjalainen ja Jyrki Mänttäri, jotka ovat monessa kohtauksessa yhdessä lapsinäyttelijöiden kanssa. Oppia on kertynyt paljon myös muilta musikaalin näyttelijöiltä. Esikuvien lisäksi Billy Elliot -musikaali on tarjonnut paljon upeita kokemuksia.

– Ensinnäkin loppuaplodit ja sitten kun tulee sinne lämpiöön ja ihmiset haluavat oikeasti ottaa kuvia. Se on kyllä palkitsevaa, kertoo Osku Perkiö huippuhetkistä.

Billy Elliot jatkuu vielä syksyllä, mutta Perkiön jatko musikaalissa on vielä epävarmaa. Elokuussa selviää, ketkä pojista jatkavat musikaalin parissa, eli kenellä ei ole vielä äänenmurrosta.

Vaikka esiintymiset päättyisivät, Osku Perkiö on kiitollinen, että on saanut olla osana musikaalia. Äiti Minna Perkiö uskoo Billy Elliotin olevan kova käyntikortti tulevaisuuden rooleihin.

– Olen todella kiitollinen, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden ja toivottavasti näitä mahdollisuuksia tulee vielä lisää, Osku Perkiö sanoo.

Kesä pullollaan näyttelemistä

Seuraavat projektit ovat jo käynnissä, ja Billy Elliotin ollessa tauolla kesällä Osku Perkiö on mukana niin kesäteatterissa kuin Ylen ensi vuonna ilmestyvässä Lasten tasavalta -sarjassa. Yhtä pääroolia presidenttinä näyttelevä Perkiö sukkuloikin kesän ajan sarjan kuvausten ja Valkeakosken kesäteatterin Danny-musikaalin välillä.

Lasten tasavaltaa kuvataan viitenäkymmenenä päivänä niin Helsingissä, Tampereella kuin Ahvenmaallakin. Kaksitoistaosainen sarja kertoo, kuinka lapsista tulee valtion päättäjiä. Kuvaukset jatkuvat syksyyn asti.

Danny-musikaalissa Perkiö esittää artistia nuorena. Rooli on aika pieni, mutta Perkiö on mielissään kokemuksesta ja uusista tuttavuuksista.

– On hienoa nähdä vähän, millaista kesäteatteria on tehdä. Kaikki on ihan tosi kivoja. Ihan kaikkialla minne on mennyt, kaikki on ollut huipputyyppejä, kertoo Perkiö eri projektien puitteissa tapaamistaan ihmisistä.

Erilaisia rooleja Perkiö ei osaa vertailla, sillä hän näkee kaikissa erilaisia hyviä puolia.

– Teatterissa on kiva, kun saa esiintyä heti yleisölle. Kun kuvaa sarjaa, pitää välillä odottaa pitkäänkin, että ihmiset näkevät sen. Kuvauksissa toisaalta saa keskittyä enemmän rauhassa ja ei tarvitse jännittää, kun ei ole liveyleisöä, Perkiö pohtii.

Antaa enemmän kun ottaa

Vauhdikas alku näyttelijän uralle ei ole mullistanut ainoastaan Osku Perkiön elämää, vaan näkyy koko perheen arjessa. Vaikka vanhemmat ovatkin joutuneet luopumaan joistain omista menoistaan ajan raivaamiseksi, kokevat he näyttelyharrastuksen antavan enemmän, kuin mistä sen vuoksi on luovuttu.

– Olen erittäin innokkaasti ja ylpeänä seurannut Oskun tekemistä. Teatteri antaa paljon opastusta minkä tahansa uran Osku valitsee. Tästä ei ole ainakaan haittaa. Omia menoja ehtii kyllä myöhemmin. Tämä on nyt once in a lifetime -tilaisuus, Esa Perkiö kertoo.

Pojan teatteriharrastuksen Esa Perkiö kokee vaikuttavan positiivisesti perhearjen vireeseen. Viisihenkisessä perheessä vanhemmat pyrkivät jakamaan huomiota tasapuolisesti kaikille lapsille, vaikka näyttely viekin paljon aikaa myös vanhemmilta.

– Täytyy huomioida, että yhden lapsen harrastukset eivät ole ykkösenä, vaan kaikkien lasten harrastukset ovat tärkeitä. Yhtä lailla kuskataan Oskun siskoa balettiin ja veljeä karateen, Perkiö kertoo.

Tulevaisuudessa Osku Perkiö toivoo löytävänsä itsensä näyttelemisen parista. Ensi syksynä yläkouluun menevä nuori mies ei aktiivisesti etsi uusia rooleja vaan aikoo panostaa hetken kouluun.

– Riippuu tietenkin, että tuleeko jotain pyyntöjä, mutta vähän enemmän keskityn nyt välissä kouluun, suunnittelee Perkiö.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.