Tamperelaisen kuvataiteilijan Erno Peltosen maalauksissa kiteytyy lapsuuden kiireetön aika

Erno Peltosen näyttely Aamusta iltaan on Kangasala-talon galleriassa 1. syyskuuta saakka. Näyttely on Peltosen 16. yksityisnäyttely. Kuva: Johanna Kangas

Kangasala-talon galleriaan on ripustettu Erno Peltosen (s. 1978) näyttely Aamusta iltaan, jossa lapsuuden tunnemuistot ovat saaneet kuvallisen muodon. Peltonen kuvaa maalauksissaan lapsuuden aikaa, kesiä, jolloin päiviä leimasi kiireettömyys aina tylsyyteen asti. Kahdeksan teoksen kokonaisuudessa yhdistyvät muotokuva- ja maisemamaalauksen perinne modernin maailman elementteihin, kuten Lego- ja Smurffi-hahmoihin.

Suurin osa teoksista on valmistunut viimeisen vuoden aikana ja ne asettuvat figuratiivisen maalauksen perinteeseen.

– Maalauksessa kiinnostaa minua moni asia, materiaali, esittävä kuva, maisema. Oikeastaan mikä vaan sopii maalauksen aiheeksi, pohtii Erno Peltonen.

Viime vuosina Erno Peltonen on pyöritellyt ajatusta lapsuuden tunnemuistosta. Kiireettömyyden ajatus on esillä varsinkin isoissa maalauksissa, jotka on nyt ripustettu Kangasala-talon gallerian päätyseinälle.

– Nykyään melkein kaikella tekemisellä pitää olla joku deadline tai fokus. Kaipaisin todella paljon sitä, että saisi lapsuudesta takaisin sen tunteen loputtomasta ajasta ja tylsyydestä.

Erno Peltosen kaipuu kuuluu maalauksissa, joissa on ripaus nostalgiaa. Mutta myös tunteen tuskallista puolta.

Klassisesta ihmisen kuvasta lego-ukkoihin

Erno Peltonen valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2009, jonka jälkeen hän on asunut ja työskennellyt Tampereella. Lapsuutensa hän vietti Tuusulassa, aivan Tuusulan Rantatien varrella.

– Minua on siis uitettu kultakauden taiteilijamyytissä. En kuitenkaan ole taiteilijaperheen lapsi, enkä tule kulttuurikodista. Maalaukseen ei ole ohjattu, eikä kehotettu, vaan se on minulla ihan sisäsyntyistä.

Erno Peltonen hakeutui taidekouluun omien sanojensa mukaan verrattain myöhään, 26-vuotiaana ja ”duunaripohjalta”. Kuvantekeminen oli ollut aina mukana, mutta hän ei ollut ajatellut sitä mahdollisena ammattitaiteilijuutena. Siksi taidekouluun pääseminen oli hieno suunnan muutos.

– Aloin maalaamaan enemmän tosissaan melko myöhäisessä vaiheessa ja ehkä siksi olenkin yrittänyt suhtautua tekemiseeni harkitummin ja vakavammin.

Erno Peltonen opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi vuosina 2004–2009. Hän on uransa aikana tutkinut paljon vanhan maalaustaiteen ilmaisukieltä. Hän on kiinnostunut muotokuvamaalaustaiteen ja kirkkotaiteen traditioista, ihmisen kuvasta ja kuvaamisesta, joka näkyy Kangasala-talon gallerian näyttelyssäkin.

– Olen maalannut nyt kymmenisen vuotta ja huomannut, että ihmisaines siellä aina säilyy. Tällä hetkellä ihmisaihe on tosin muokkautunut lapsuudesta tutuksi lego-ukoksi, hahmoksi, johon useimpien on helppo samaistua.

Näyttelyyn liittyvä taiteilijatapaaminen pidetään Kangasala-talon galleriassa perjantaina 2.8, jolloin Erno Peltonen on paikalla kertomassa työskentelystään ja näyttelyyn liittyvistä teoksista.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.