Canth ja Kivi valtaavat teatterifestivaalin lavan

Aitoon koulutuskeskus muuntautuu teatterin Mekaksi Agathon Meuerman -teatterifestivaalipäivän ajaksi. Heinäkuun puolessa välissä järjestettävä teatteritapahtuma on tämän kesään uutuus Pälkäneen tapahtumakalenterissa, ja kunnioittaa osaltaan Lukutaidon vuotta.

Nimensä sekä teemansa festivaalipäivä saa ”Kangasalan Karhunakin” tunnetusta poliitikosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Agathon Meuermanista. Suomalaisen tietokirjan isänä tunnettu mies kritisoi eläessään kirjoituksissaan vahvasti niin Minna Canthia kuin Aleksis Kiveäkin.

– Meurmanin kirjoitukset nostavat hyvin konkreettisesti esille sen, kuinka ajattelumme on aina aikaan ja esimerkiksi poliittiseen ilmapiiriin kytkeytynyttä. Tulevaisuus vasta arvioi meidän ajatustemme ja sanojemme arvon. Meurman oli viisas mies, mutta näiden kahden mestarikirjailijoiden ainutlaatuisuutta hän ei nähnyt, kertoo tapahtumaa järjestävä Pälkäneen kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaa Meuermanista.

Molempien Meuermanin kritisoimien ja myöhemmin ylistettyjen suomalaiskirjailijoiden kirjoittama teoksia nähdään päivän aikana. Kiveltä nähdään perinteinen Kullervo ja Canthilta pienempiä pätkiä otsikolla Minna ja Agathon -kohtauksia Minna Canthin tuotannosta sekä pieni luento Agathon Meurmanista. Meuermaniin helposti liitettävien Kiven ja Canthin lisäksi tapahtumassa nähdään myös Volter Kilven Merimiehen leski.

– Merimiehen lesken näemme ihan vain siksi, että se sopii hienosti tyyliltään ja lähestymistavaltaan porukkaan mukaan, Vaismaa kertoo.

Nälkäteatterin Merimiehen leski -esityksessä Juha Hurme rivistön vasemmassa reunassa. Muut miehet ovat Ville Härkönen, Pasi Nyman, Matti Hakulinen ja Perttu Suominen.
Kuva: Juha Karikoski

Tapahtuman ohjelmasta vastaa kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme, joka on aiemmin järjestänyt Volter Kilpi -päiviä. Kaikki festivaaleilla esiin nousevat kirjailijat ovat Hurmeelle hyvin tuttuja, ja festivaali nimeä myöten rakentui luonnollisesti Hurmeen tietämyksen kautta.

– Olemme tehneet Juha Hurmeen kanssa aiemminkin yhteistyötä ja tämä oli luonteva ja hauska jatko. Hurme on perehtynyt syvällisesti sekä Aleksis Kiven että Minna Canthin tuotantoon ja huomasimme, että Meurman on heitä yhdistävä henkilö, Vaismaa kommentoi tapahtuman alkuideoita.

Onerva Kärkinen esitti merimiehen leskeä Nälkäteatterissa. Kuva: Juha Karikoski

Kesäistä tapahtumaa Marketta Vaismaa odottaa luottavaisin mielin.

– Odotukset on tietysti hyvät, sillä Hurmeen proggiksissa on aina älykästä, hauskaa ja odottamatonta meininkiä luvassa. Meillä on Aitoon koulutuskeskuksessa upeat puitteet järven rannalla ja pelkästään se on loistava syy tulla paikalle. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka haluavat nauttia teatterista ja saada uusia ja avartavia näkökulmia kotiin vietäväksi, vinkkaa Vaismaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.