Jumalan sana sydämen kielelle

Lea Pyyhtiä

Raamattu on Jumalan erityinen puhe ihmisille. Hänen asiansa on: Minä rakastan sinua, yli kaiken ja kaikessa.

Tämä Jumalan erityinen sana on tullut meille suomalaisille äidinkielellämme. Kirjoitetun kielen syntymisen ajalta, Agricolan käännöksen mukaan (1548), Joh 3:16 kuuluu näin:

Sille Nein on Jumala Mailma racastanut/ ette he’ andoi hene’ ainoan Poicans/ Sempälle/ ette Jocaine’ quin wsko hene’ päle’s ei pide huckuma’/ mutta ijancaikise’ Eleme’ szama’.
Tunnistamme tämän suomen kieleksi, jos emme takerru kirjoitusasuun vaan katsomme sitä ääntämisen kautta.

Isoisäni Raamatussa, painettu 1884, vuorostaan:

Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi hänen ainoan Poikansa, että jokainen, kuin uskoo hänen päällensä, ei pidä hukkuman, mutta ijankaikkisen elämän saaman.

Meillä on Raamattu äidinkielellä, sydämemme kielellä. Monella kansalla tai kieliryhmällä ei näin ole.

Raamattua käännetään jatkuvasti, esim. Wycliffe Raamatunkääntäjien ja Pipliaseuran toimesta. Työn tavoite on: kuulla Jumalan sanaa omalla sydämen kielellä. Jumalan sana vaikuttaa myös yhteisössä. Tästä esimerkki. Kun yhteisön keskuudessa elämänkuva muuttaa ihmisarvoa, lapsi pääsee kaivolle juomaan vettä ennen kameleita. Kuten Pohjois-Keniassa kävi rendille-kansan saadessa omankielisen Uuden testamentin ja kristillistä kasvatusta. Kirjat saapuivat kamelinselkään pakatuissa pahvilaatikoissa, ja pyhän kirjan tulo koettiin kuin tuulahduksena taivaasta. Keniassa on 53 kieltä, Raamattu käännetty 21 kielelle, Uusi testamentti 15 kielelle, osia Raamatusta 10 kielelle. (lähde: Sanalla sanoen, kesä 2019)

Iloitsen siitä, että seurakuntamme on mukana kääntämässä Jumalan elävää sanaa Suomen Pipliaseuran kanssa tehdyn nimikkokohdesopimuksen myötä.

Onko meille äidinkielinen Raamattu liiankin arkipäiväistynyt? Ylistämmekö me iloiten ja riemuiten siitä, että saamme lukea sydämemme kielellä Jumalan puhetta meille.

Iloitkaamme Elävästä Vapahtajasta ja Hänen sanojensa elävästä virrasta.

Lea Pyyhtiä

lähetyssihteeri

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?