Aitoon musiikkikurssit ovat kesän kohokohta

Siiri Koivunen, Hanna Paksula ja Sampo Koivunen osallistuivat puhallinleirille koko perheen voimin.

– Voiko tällaista maalaisidylliä olla Suomessa, torniolainen Johanna Päätalo huokaili.

Päätalo on yksi juuri päättyneiden Aitoon musiikkikurssien kuoronjohtokurssilaisista. Kamarikuoro Ariosta johtava nainen iloitsee myös siitä, että kaikki Suomen Työväen Musiikkiliiton (STM) leirit mahtuvat Aitooseen yhdellä kertaa.

Kuoronjohtokurssin lisäksi Aitoossa opiskeltiin puhallinleirillä sekä kuorolaulu- ja kapellimestarikursseilla.

Muilla kursseilla opiskelijat ovat aikuisia, mutta puhallinleiri on suunnattu myös lapsille. Tänä vuonna leirin 82 osallistujasta suurin osa oli lapsia, mutta mukana oli myös aikuisia. Osallistujien joukossa oli myös kokonaisia perheitä.

Suurin osa kurssilaisista majoittui Anna Tapion koululla, toiset lähistöllä asuvat kävivät leirillä kodeistaan tai mökeiltään käsin.

– Leirillä on kiva tunnelma. Soittajat ovat eri ikäisiä ja -tasoisia, mutta kaikki auttavat toisiaan, Aitoon tuorehko kesäasukas Hanna Paksula kertoi.

Paksulan perhe osallistui leirille nyt toista kertaa. Äiti-Hanna aloitti tänä vuonna leirillä huilunsoiton uudelleen 23 vuoden tauon jälkeen. Lapset Siiri ja Sampo Koivunen ovat molemmat harrastaneet vaskipuhaltimen soittoa kahden vuoden ajan. Siirin instrumentti on trumpetti ja Sampo soittaa pasuunaa.

– Viihdymme täällä ja tulemme varmasti taas ensi vuonna, Paksula totesi.

Anni Ollila-Nordström harjoituttamassa puhallinleirin A-orkesteria.

Aitoo täytti aukon ja enemmänkin

STM:n musiikkikursseja pidettiin ennen Aitoota eri paikoissa. Puhallin- ja kapellimestarikurssit olivat viimeksi Murikka-opistolla Teiskossa ja kuorolaulu- ja kuoronjohtokurssit Voionmaan opistolla Ylöjärvellä.

Muutama vuosi sitten lähes sadan vuoden perinteen omaaville kursseille tuli tarve etsiä uudet tilat. Liiton hallituksen jäsen, Luopioisten kesäasukas Johanna Järvinen vinkkasi Aitoosta, johon kaikki kurssit mahtuisivat kerralla.

– Tämä kylä on mahtava ja tilat toimivat hyvin. Jäämme tänne jatkossakin, jos meidät vain otetaan, STM:n puheenjohtaja Jaana Palanterä sanoi.

Vuonna 2018 kurssit nimettiinkin jo kylän mukaan Aitoon musiikkikursseiksi.

Aitoossa ensimmäistä kertaa mukana oleva kuorolaulun opettaja Maria Autio harjoitutti kurssilaisilla paljon rytmimusiikkia, kuten afroa ja lattareita sekä body percussionia eli oma kehon käyttöä rytmin tuottamiseen.

– On meillä perinteistäkin kuoromusiikkia, noin kaksi viidesosaa ohjelmistosta. Nykyisin valtavirta on kuitenkin rytmimusiikkia ja ohjelmisto on tapana opetella ulkoa.

Kuoronjohtokurssin kouluttaja Nikke Isomöttönen puolestaan kertoi, että heidän kurssillaan ohjelmistossa on enemmän perinteistä kuoromusiikkia.

– Suomen kuorokenttä on perinteinen, muutokset tulevat yleensä sukupolvenvaihdosten myötä.

Kuoronjohtokurssin opettaja Nikke Isomöttönen, STM:n puheenjohtaja Jaana Palanterä, kurssien johtaja ja liiton toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma sekä kuorolaulukurssin opettaja Maria Autio Aitoon koulun edustalla.

Intensiivinen musiikkiviikko

Äänenavausta, soitto- ja laulutunteja, musiikin hahmottamista eli teoriaopintoja, orkesteri- ja kuoroharjoituksia ja sovittamisen opiskelua – leirin ohjelma on varsin monipuolinen ja tehokas.

– On hyvä, että kurssi järjestetään Aitoossa omassa rauhassa, täällä voi keskittyä täysillä leirin ohjelmaan, kuoronjohtokurssilainen Severi Ollinen kertoi.

Helsinkiläinen Ollinen on Ylioppilaskunnan Laulajien varajohtaja, joka opiskelee musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja soittaa työkseen pop-jazz -bändien pianistina.

Jyväskylässä Harjun Laulussa kuorolaulua harrastava Pirjo Karjalainen oli mukana STM:n kuorolaulukurssilla jo viidettä kertaa.

– Täällä oppii aina paljon uutta ja saa verkostoitua mahtavien ihmisten kanssa. Tämä on minulle jokakesäinen aktiivilomakohde.

Anni Ollila-Nordström toimii Hämeenlinnassa Sibelius-opiston Sipu-orkesterin johtajana. Hän osallistui Aitoossa kapellimestareiden mestarikurssille.

– Olen saanut täällä omaan työhöni uusia mahdollisuuksia tehdä asioita. Opiskelen kurssilla myös uusia instrumentteja tutustuakseni eri soittimiin ja niiden mahdollisuuksiin, päätyönään klarinetinsoittoa opettava nainen kertoi.

Hän kiitteli myös Aitoon koulujen tiloja ja kurssin hyvin organisoitua ohjelmaa.

– Huippuammattilaiset tarjoavat monipuolisesti omaa osaamistaan.

Leila Saari ohjaamassa kuorolaulu- ja kuoronjohtokurssilaisten äänenavausharjoitusta Aitoon koululla.

Jokainen oppii ja kehittyy omalla tasollaan

Aitoon musiikkikurssin osallistujissa oli niin vasta-alkajia kuin musiikkia jo pitkään työkseen tehneitä ammattilaisiakin. Ikähaitari vaihteli seitsemästä yli seitsemäänkymmeneen. Jokainen oli leirillä kehittämässä omaa osaamistaan.

– Meille voi tulla esimerkiksi viikoksi kokeilemaan jotain puhallinorkesterin instrumenttia tai opiskelemaan teoriakursseja, kurssien johtaja ja STM:n toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma kertoi.

Puhallinleirillä oli kolme orkesteria, joista soittajille valikoituu oma ryhmä oman tason mukaan.

– Tosin on myös leiriläisiä, jotka urakoivat eri instrumenteilla kaikissa kolmessa orkesterissa.

Moni opiskelee oman instrumentin ohella leirillä jotain uutta. Erityisesti lyömäsoitintunnit olivat Holman mukaan hyvin suosittuja.

Keskustelussa kurssin johdon ja opettajien kanssa kurssilta välittyi varsin avoin ja vastaanottavainen tunnelma.

– Olemme valmiita räätälöimään erilaisia paketteja uusille osallistujille. Meillä on täällä 24 musiikinopettajaa sekä vapaa-ajanohjaajia ja muuta kurssihenkilökuntaa, Holma kertoi.

Tänä vuonna Aitoon Musiikkileirillä oli yhteensä 116 osallistujaa. Heistä suurin osa osallistui puhallinleirille. Kapellimestarikursseilla oli 8, kuorolaulukurssilla 10 ja kuoronjohtokurssilla 16 opiskelijaa.

Kuoronjohtokurssilaisten Severi Ollisen (vas.) ja Johanna Päätalon (oik.) sekä kuorolaulukurssilaisen Pirjo Karjalaisen mielestä Aitoo on erinomainen paikka STM:n musiikkikursseille.

Musiikkielämyksiä myös yleisölle

Aitoon musiikkikurssit tarjosi elämyksiä osallistujien lisäksi myös paikallisille yleisöille. Viime lauantaina kurssien henkilökunnasta koostunut Lastauslaiturin prinsessat ja yhtye viihdyttivät yleisöä Anssin kaupalla.

– Olemme huomanneet, että Aitoossa on vireä yhteisö. Tämä esiintyminen oli avauksemme yhteistyön suuntaan, Sanna-Mari Holma kertoi.

Lauantai-iltana Honkalassa pidetyt iltamat kokosivat kaikkien kurssien osallistujat yhteen. Yhteisnumerona raikui Leevi and the Leevingsin Onnelliset.

– Kaiken kaikkiaan illan ohjelma oli varsin monimuotoinen. Yleisöäkin tuli paikalle aika mukavasti, toki ensi vuonna mahtuu enemmänkin, Holma vihjaisi.

Sunnuntaina kurssien opettajat pitivät konsertin Luopioisten kirkossa ja tiistai-iltana oli puhallinleirin päätöskonsertti Honkalassa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.