Ammattitaidolla syvälle tunteisiin

Jani Rasimus ja Katri Mäkinen testasivat koreografiaa ennen esityksen alkua.

Olavi Virta -musikaalin ensi-ilta antoi lupauksen jälleen hyvästä kesäteatterikaudesta Sappeessa.

Suurelta osin kutsuvieraista koostunut yleisö eli täysillä esityksen tuomat tunteet, jotka vaihtelivat nopeastikin laidasta toiseen.

Olavi Virran elämän traagisten käänteiden vastapainoksi musikaaliin oli tuotu sopivasti huumoria. Taitavien ammattinäyttelijöiden roolisuorituksina nämä kohtaukset viihdyttivät vakavampaakin katsojaa.

Pääosassa musikaalissa on toki itseoikeutetusti Olavi Virran tunnetuiksi tekemät laulut, joita esittivät upeaääniset Jari Ahola ja Jani Koskinen sekä pääosin kolmiäänisesti laulaneet Mira LuotiPetra Ahola ja Leea Lepistö.

– Komeaääninen tämä Koskinen, pälkäneläinen Pauliina Jaakkola kiitteli.

Hän oli tullut katsomaan esitystä miehensä Jussi Jaakkolan kanssa.

– Meille täällä käynti on jokakesäinen perinne. Tänä vuonna ohjelmassa on kyllä tasokkain esitys tähän mennessä, he kehuivat.

Toiveuusinta juhlavuoden kunniaksi

Jani Koskinen odotti rauhallisena ensi-illan alkua.

Heikki Paavilainen käsikirjoitti ja ohjasi Olavi Virta -musikaalin Sappeen upouuteen kesäteatteriin jo vuonna 2009.

– Näytelmä oli minulle tuolloin tärkeä juttu ja sitä on tehty sitten uudelleen eri paikoissa. Täällä on tullut yleisöltä toiveita uusinnasta ja tämä sopii hyvin tähän 10-vuotisjuhlaan, hän kertoi.

Musikaaliin on matkan varrella Paavilaisen mukaan vaihdettu kappaleita ja tuotu uusia hahmoja. Perusrunko Olavi Virran elämästä on kuitenkin sama.

– Muutama uusi repliikki löytyi myös Olavi Virran tyttären, Ilse Hammarin kirjasta.

Työskentely Sappeessa on Paavilaiselle erityistä.

– Olen viettänyt lapsuuttani seudulla ja ollut paljon mummolassa täällä. Rakastan Sappeen luontoa ja sen ainutlaatuista rauhaa. Henkisenä tavoitteena on ollut saada luonnon henki mukaan esitykseen, mikä on nyt toteutunutkin.

Musikaalit vetävät puoleensa

Arttu Lavi ja Heli Pajunen päättivät kesäteatterikiertueensa Sappeeseen.

Olavi Virta -musikaali veti ensi-iltaan katsojia myös matkojen takaa. Vantaalainen Arttu Lavi ja hänen inkoolainen tätinsä Heli Pajunen tulivat paikalle oman kesäteatterikierroksensa päätteeksi.

– Alun perin meidän piti tehdä jokin matka ulkomaille, mutta päätimme kuitenkin kiertää suomalaisia kesäteattereita. Idea tuli siitä, että teen itsekin teatteria, Kallion ilmaisutaidon lukiossa opiskeleva Lavi kertoi.

Porista Turun ja Valkeakosken kautta Sappeeseen päättynyt kierros sisälsi muutaman päivän sisällä neljä esitystä. Olavi Virta -musikaalin lisäksi Lavi ja Pajunen katsoivat näytelmät Perjantai on pahin ja Pokka Pitää sekä Apianniemen kesäteatterissa niinikään Heikki Paavilaisen käsikirjoittaman ja ohjaaman Danny -musikaalin.

Anu Aura, Marjut Hinkkanen ja Rainer Aura tulivat laadukkaiden näytösten perässä Pirkanmaalle Varsinais-Suomesta.

Varsinais-Suomesta Pirkanmaalle matkanneet naantalilainen Anu Aura sekä maskulaiset Marjut Hinkkanen ja Rainer Aura kävivät myös katsomassa Danny-musikaalin ennen tuloaan Sappeeseen.

– Viime vuonna tulimme katsomaan On Kesäyötä Topi Sorsakosken musiikin houkuttelemina. Kokemus oli niin hyvä, että halusimme katsomaan tämän tekijäporukan työskentelyä uudelleen, Anu Aura kertoi.

Roolina Olavi Virta

Jari Ahola esitti vakuuttavasti Olavi Virtaa nuorena.

Olavi Virta -musikaalissa on kaksi pääosan esittäjää. Nuoren Virran roolin tekee Jari Ahola ja vanhaa Virtaa esittää Jani Koskinen. Koskinen nähtiin Sappeessa nuoren Olan roolissa 10 vuotta sitten.

– Rooli on minulle tuttu muistakin näytelmistä, hän kertoo.

Mies on tehnyt roolejaan varten mittavan pohjatyön käymällä läpi kaiken Virrasta saatavilla olevan aineiston kirjoista dokumentteihin.

– Saimme YLE:ltä katsottavaksemme paljon myös leikkaamatonta materiaalia. Lisäksi Olan oppipoikana aikoinaan ollut Eino Grön on ollut isona apuna, Koskinen kertoi.

Virran lauluja paljon aiemminkin esittänyt mies mainitsee tulkinoissaan sekoittuvan piirteitä niin tarinasta kuin laulajalegendan levytyksistäkin.

– Kaikki tämä suodattuu kuitenkin lävitseni.

Koskinen nauttii roolistaan Olavi Virtana.

– Kappaleet ovat todella upeita ja minulle on suuri kunnia-asia saada esittää Olavi Virtaa.

Danny-musikaalin kiireiltään Sappeeseen ehtinyt Ilkka Koivula kehui Virran musiikkia sekä Koskista sen esittäjänä.

– Olavi Virta oli suurimpia suomalaisia taiteilijoita, jolla oli maailmanluokan ääni. Hänen musiikkinsa on ikuista. Jani Koskinen on Suomessa ainoa näyttelijä, joka niihin saappaisiin voi hypätä.

Vuosittain Sappeen kesäteatterissa käyvät Pauliina ja Jussi Jaakkola pitivät Olavi Virta -musikaalia tasokkaana esityksenä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.