Kansainvälistä menoa Aitoon päiväkodissa

Brigittaa keinuttava unkarilainen Rita on ollut Aitoossa työharjoittelussa.

On menossa viimeinen päikkypäivä Aitoon päiväkodissa. Sitten alkaa kesäloma. Aitoon päiväkoti on heinäkuun kiinni ja hoitoa tarvitsevat käyvät heinäkuun ajan Luopioisten Lumpeennupun päiväkodissa.

Vaikka Aitoo on pieni kylä, on päiväkodissa kansainvälinen meno. Kesää Suomeen viettämään tulleet Greta, kohta 6 vuotta ja Brigitta 2 vuotta, asuvat New Yorkissa. Kotona puhutaan isän ja isovanhempien kanssa suomea, mutta äiti puhuu venäjää ja Yhdysvalloissa puhutaan tietenkin englantia. Aitoon päiväkodissa tytöt pääsevät harjaannuttamaan suomen kieltään toisten lasten kanssa.
Ensi syksynä koulun aloittava Matti 7 vuotta, tuo Etelä-Eurooppalaista kulttuuria Aitooseen. Matin toinen kotikieli on ranska, jota hän puhuu äitinsä kanssa. Erkki 3 vuotta taasen ymmärtää venäjää, jota isä hänelle kotona puhuu.

Greta asuu New Yorkissa ja puhuu kolmea kieltä. Matin toinen kotikieli on ranska.

Tänä kesänä päiväkodissa on lisäksi ollut työharjoittelussa Rita, joka on kotoisin Unkarista. Ritan suomen kielen opiskeluihin kuuluu osana harjoittelu, jossa kielitaito kehittyy arkisissa tilanteissa.

Aitoon päiväkodissa onkin parhaimmillaan laulettu onnittelulaulua viidellä eri kielellä! Vaikka ollaan melko kaukana suurkaupunkien vilinästä, voi Aitoossa saada ystäviä ympäri maailmaa ja päästä sukeltamaan eri kulttuureihin. Kulttuurien kirjo näkyy lasten leikeissä ja lapsille toisten uudet ja ehkä alkuun oudot tavat tulevat leikin lomassa tutuiksi. Niistä on paljon kerrottavaa kotona päikkypäivän jälkeen.
Joten ei muuta kuin Have a Nice Summer! Bon été!”
Maija Leppälä
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.