Onpas huono kolumni

Kirjoittaja kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Pälkäneen lukiosta.

Valittaminen tulee suomalaiselta luonnostaan. Joskus on liian kuuma, usein taas liian kylmä. Yleensä on liikaa lunta ja toisinaan sitä voisi sataa taivaan täydeltä. Vesi on aina liian kylmää. Urheilijat eivät koskaan ole tarpeeksi hyviä, vaan voisivat poistua suorituspaikalta ja antaa muiden hoitaa. Hyttysiä ei koskaan ole tarpeeksi vähän. Voisiko joskus olla ihan sopiva lämpötila? Joskus voisi edes vähän vaan nauttia siitä, mitä on tällä hetkellä. Ole välillä iloinen siitä, että sataa. Nauti helteestä. Ei sitäkään liian montaa päivää Suomessa ole.

Valittaminen kuuluu olennaisesti suomalaiseen keskusteluun. Laskepa huviksesi seuraavalla kerralla, kun näet puolitutun, että kuinka kauan kestää siihen, että jompikumpi valittaa jostakin. Mistä tämä valitus sitten kumpuaa?Osaltaan valitus saattaa johtua keskustelukulttuurista, tai pikemminkin sen puutteesta. Me suomalaiset tunnetusti emme ole mitään puheliainta sakkia, eikä smalltalkin mestareita. Jos keskustelussa tulee pieni suvantovaihe, on helppoa jatkaa juttua sanomalla esim. täällä on aivan liian kuuma! Siitä sitten on luonnollista jatkaa keskustelua muihin valittamisen aiheisiin.

Joskus suomalainen negatiivisuus ja valittaminen äityy todella rasittavaksi. Ei aina yksinkertaisesti jaksa kuunnella ympärillä vellovaa valivalimerta. Koskaan ei voida olla tyytyväisiä mihinkään ja mikään ei ole hyvä, vaan aina täytyy löytää hyvästäkin asiasta jokin huonopuoli, ei väliä, vaikka se olisi kuinka pieni asia. Jokin huonopuoli on yksinkertaisesti löydyttävä, tai muuten maailma on pilalla. Mitään hyvää ei voi sattua, ilman että siitä seuraisi jotakin pahaa.

Aina ei tarvitse valittaa joka asiasta. Joskus voi ottaa rennosti ja olla iloinen varauksetta. Positiivinen ilmapiiri luo lisää positiivisuutta. On helpompaa hymyillä ja olla iloinen, jos joku muukin hymyilee. Hyviäkin asioita tapahtuu ja niistä kannattaa nauttia. Nauti kesäisestä sateesta, nauti kevättalven loskarännästä ja nauti syksyn kylmistä tuulista. Itikoista saa kuitenkin valittaa aina.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.