Mökkikaupassa eletään ostajan markkinoita – Saarimökit eivät käy kaupaksi Pälkäneellä tai muuallakaan

Mallasveden rannalla seisova jykevä hirsi-/kivitalo huokuu mannermaista tunnelmaa. Tämän pälkäneläisen järvenrantahuvilan hinta on 289 000 euroa. Kuva: Sp-Koti

Sp-Kodin teettämän välittäjäkyselyn mukaan mökkikauppa käy Suomessa edeltävän vuoden tapaan hyvin rauhalliseen tahtiin. Kauppa ei ole pysähtynyt, mutta selvää rauhoittumista mökkimarkkinoilla on tapahtunut.

Kesämökkien tarjonnassa ei ole tapahtunut suurta muutosta. Rantamökit kiinnostavat ostajia edelleen, mutta kuivan maan mökkien ja saarimökkien kysyntä näyttää merkittävästi vähentyneen kaikkialla Suomessa. Selvää on, että perusmukavuudet täytyy myös mökeissä tänä päivänä olla.

– Myös mökkien hinnoissa näyttää suuntaus olevan laskemaan päin kaikkialla Suomessa, rantamökkienkin osalta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen

– Kesämökkien tarjonta on pysynyt viimeiset pari vuotta ennallaan tai hieman lisääntynyt. Vastaavasti kysynnän osalta välittäjiemme näkemys on, että järvenrantamökkien kysyntä on jonkin verran kasvanut ja merenrantamökkien hieman vähentynyt.

Pälkäneellä kysyntää hyväkuntoisista rantamökeistä

SP-Kodin yhteistyöyrittäjä, LKV Erika Pohjola sanoo, että Pälkäneellä ja lähiympäristössä on kysyntää hyväkuntoisilla järvenrantamökeillä.

– Saarimökkien kysyntä on nollassa. Samoin kuivanmaan mökkien kysyntä on huomattavasti vähäisempää, joten myyminenkin on tätä myöden niissä myös vaikeampaa.

Mökin ostajien vaatimustaso on vuosi vuodelta noussut.

Pohjolan mukaan ostajille on tärkeää, että mökiltä löytyy sähkö ja pihaan asti pääsee autolla. Suuri osa haluaa, että mökki soveltuu myös ympärivuotiseen käyttöön.

– Juokseva vesi ja sisä-wc ovat kalliimmissa kohteissa ehdottomia vaatimuksia, mutta halvemmissa mökeissä kelpaavat myös kantovesi ja ulko-wc, joka tänä päivänä on pääsääntöisesti kompostoiva Biolan.

Alle sadantuhannen euron kohteita ostavat nuoret perheet. Kalliimpia mökkejä haluavat eläkkeellä tai juuri eläkkeelle jäävät pariskunnat, jotka etsivät ensisijaisesti lomapaikkaa, mutta myös  mahdollisuutta eläkepäivien viettoon ja tilaa suvun kokoontumispaikkana.

– Suurin osa ostajista pitää mökkimatkan rajana kahta tuntia, joten ihan perämetsissä olevat rantamökit eivät houkuttele, vaikka olisivat kuinka hienoja ja upeita, Pohjola valottaa.

Kauppaa tehty 140 000–270 000 euron mökeistä

Myös jätevesijärjestelmän merkitys on korostunut. Ostajat ovat tänä päivänä hyvin perillä lakiuudistuksista ja -vaatimuksista ja jätevesijärjestelmän lainmukaisuus on tärkeää. Uusi jätevesiasetus astuu voimaan lokakuussa,

Eniten pälkäneläisiä kesämökkejä kysytään noin 150 000 euron hintaluokassa.

Tällä hetkellä Pohjolan halvin kohde on vuokratontilla oleva järvenrantamökki, jonka hinta on 50 000 euroa. Kallein hänen myynnissään oleva kohde on järvenrantahuvila, jonka hintapyyntö on 289 000 euroa. Pitkin kevättä ja kesää Pälkäneellä on tehty kauppaa pääasiassa 140 000–270 000 hintaisista mökeistä.

– Tällä hetkellä järvenrantapaikkojen ostajia on valmiina enemmän kuin on tarjottavaa.

Ulkomaalaisia ostajia ei ole liikkeellä

– Kyselymme osoittaa myös sen, ettei Suomen mökkimarkkinoilla ole ulkomaalaisia ostajia. Jos vielä joitakin vuosia sitten liikkeellä oli jonkin verran venäläisiä, nyt heitä ei enää ole, toteaa Jukka Rantanen.

Rantanen pohtii, onko koko mökkikulttuurimme  muuttumassa.

– Aika näyttää, olemmeko mökkikansaa myös tulevaisuudessa. Onko nuoremmilla polvilla kiinnostusta ja halua sitoutua kesämökin ylläpitoon? Merkitseekö mökkeily heille työleiriä vai mahdollisuutta rentoutua ja palautua hektisestä työarjesta? Rantanen puntaroi.

– Olisi hienoa, jos nuoretkin löytäisivät ilon mökillä puuhastelusta. Sillä onhan se aika hyvä fiilis katsella omin käsin maalattua aidanpieltä ja ajatella, että nyt tämä kestää seuraavat 10 vuotta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.