Päivi Kosonen ja Eveliina Virtanen tahdittavat Sahalahden kesänäyttelyn avajaisia

Päivi Kosonen ja Eveliina Virtanen esiiintyvät Mitä Sahalahti luki -näyttelyn avajaisissa.

Sahalahden museomakasiinin kesänäyttelyn ”Mitä Sahalahti luki?” avajaiset tiistaina 9.7. kello 18 käynnistyvät Päivi Kososen ja Eveliina Virtasen nykysuomalaisilla iskusävelmillä, joita seuraa näyttelyn esittely.

Kari Elkelän Sahalahti-Seuralle kokoama näyttely luo monenlaisia näkökulmia maaseudulla saatavilla olleisiin kirjoihin ja lehtiin sekä niiden lukemiseen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvulla.  Kännykän, tabletin ja läppärin päivittäiskäyttäjälle tarjotaan muisteluretki paperintuoksuisten julkaisujen nostalgiseen maailmaan.

Sahalahdelle 1881 perustetun kirjaston historiaa esitellään näyttelyssä monipuolisesti.  Oman osastonsa saavat ikimuistoiset lastenkirjaklassikot. Kirjankannen tärkeää roolia lukijoiden houkuttelemisessa havainnollistaa kansalliskuvittajaksi muodostuneen Erkki Tantun kansitaiteen valikoima.

Maaseudulle tyypillisiä aikakauslehtiä näyttelyssä edustavat uskonnollisten lehtien, maatalouslehtien sekä kauppojen ja pankkien asiakaslehtien osastot.

Sanomalehdistä näytteillä ovat runsaan sadan vuoden takainen Aamulehti sekä sen tuonaikaiset kilpailijat Tampereen Sanomat ja Tampereen Uutiset. Pirkanmaan edesmenneistä työväenlehdistä muistutetaan mieliin Kansan Lehti ja Hämeen Yhteistyö.

Oman osastonsa saa Sahalahden perinteinen paikallislehti Kunnallistiedot, joka täyttää syyskuussa 90 vuotta. Lehti on ilmestynyt 1991 alkaen nimellä Sydän-Hämeen Lehti.

Muistoja mieleen palauttavat vanhat nostalgiset joululehdet. Suomen 1950-luvulla valloittaneita sarjakuvalehtiä edustavat lännenlehti Pecos Bill sekä tyttöjen lehti Vicky ja muut romanssisarjikset.

”Mitä Sahalahti luki?” -näyttely on avoinna 10.–21.7.2019, ke–pe 14–18, la–su 12–16.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.