Panaman lounas on tuhti kokonaisuus – Lohipäivinä noutopöytä tyhjenee vauhdilla

Värikäs lounas koostui kahdesta eri pääruoasta sekä salaattipöydästä. Jälkiruoaksi sai vielä samaan hintaa kahvia ja pullaa.

Vappuna ovensa aukaissut Ravintola Panama Onkkaalantien varressa tarjoaa kävijöilleen pubin, minigolfin ja muun tekemisen ohella myös lounasta. Lounaspöytä on katettuna joka päivä niin arkena kuin viikonloppunakin.

Lounas on tuhti pakkaus monenlaista. Noutopöydästä lautaselleen saa kasata kahta erilaista pääruokaa lisukkeineen. Päivän lounas on kerman ja juuston ystävän unelma, kun kansien alta paljastuu niin aurajuustolohta kuin parmesanbroileria. Lisukkeeksi on maukkaita paistinperunoita sekä perinteistä perunamuusia.

Myös salaattipöydästä löytyy valinnanvaraa: Vihersalaatin lisäksi tarjolla on porkkanaraastetta, perunasalaattia sekä punajuurta kastikkeiden ja krutonkien kera.

Lounaan hintaan kuuluu Panamassa myös kahvi sekä pieni makea pala. Kuppi kuumaa ja hillolla ja kreemillä varustettu pulla viimeistelevät runsaan lounaan.

Päivän lounaana toimiva lohi on Panaman tarjoilijan Maarit Pajarin arvion mukaan yksi suosikeista, ja vetää lounaalle hyvin väkeä.

– Vaihtelee hyvin paljon, kuinka ihmisiä käy. Hyvänä päivänä lounastajia on kolmestakymmenestä ylöspäin.

Myös keittiössä lohen suosio näkyy. Kokki Aki Takalalla on käynnissä vauhdikas lounasaika.

– Kyllä täällä töitä saa lounasaikaan tehdä. Tänään lounaspöytä on täytetty jo kolmesti. Joko on paljon ihmisiä tai ehkä ihmiset ovat vaan syöneet paljon, Takala naurahtaa lounasajan saavuttaessa puolta väliä.

Panaman kokki Aki Takala ehti piipahtaa juttusilla kiireisen lounasajan kesken. Takala on työskennellyt jo pitään Jani Tainion kanssa ja aloitti Pälkäneen Panamassa toukokuussa.

Pitsat ja hampurilaiset maistuvat

Viereiseen pöytään kannetaan tuoksuvat pitsat. Panamasta voi lounasaikanakin tilala ruokaa listalta.

– Kokonaisuutena lounasaikaan menee enemmän noutopöytälounasta kuin listaruokia. Viikonloppulounailla myydään suunnilleen yhtä paljon molempia, arvioi Maarit Pajari.

Listaruoista suurinta suosiota nauttivat pitsojen lisäksi hampurilaiset, joita menee eniten.

– Pitsa ja hampurilainen ovat sellaisia sopivia terassiruokia, mainitsee Aki Takala.

Pitsan suosiota ei tarvitse ihmetellä. Ainakin naapuripöydän ruokailijoille uunituoreet herkut maistuvat hyvin. Maritta ja Jenna Toivola ovat lounaalla Marittan äidin Hilkka Savolaisen kanssa. Kolmikko on käynyt lounaalla samassa paikassa myös aiempien omistajien aikaan.

– Äiti asui ennen täällä, ja silloin käytiin enemmän. Nykyään käydään joskus kesäisin, Orivedellä asuva Maritta Toivola selittää.

– Olemme käyneet täällä jo silloin, kun tässä sai tanssiakin, jatkaa Toivola, jonka mielestä Panama ei ruokasalin osalta merkittävästi eroa edeltäjistään.

Autenttinen pubitunnelma on säilynyt, vaikka paikkaa toki remontoitiin osiltaan uuteen uskoon ennen toukokuisia avajaisia. Kutsuvat loossit ja sohvat tuovat pehmeyttä. Lapsiperheiden iloksi ruokasalista löytyy myös lasten leikkinurkkaus.

 

Kala paikallisilta kalastajilta

Panaman omistaja Jani Tainio kertoo, että lounaasta on tullut kokonaisuudessaan hyvää palautetta, mutta kävijämäärien suhteen enemmän osataan sanoa syksyllä.

– Porukka on tykännyt lounaasta. Kesä on hieman haastavaa aikaa lounaalle, kun ihmiset ovat lomilla. Kävijämäärät vaihtelevat paljon, mutta tasaantuvat toivottavasti syksyllä hyvälle tasolle.

Entä miten on jo ennen Panaman aukeamista lupaillun lähiruoan laita?

– Kala tulee paikallisilta kalastajilta lähiruokana. Myös perunat ovat vaihdellen paikallisten tilojen pelloilta, kertoo Tainio.

 

Lue myös muut Sydis syömässä -jutut: ”Suosituin lounaamme on hernekeitto pannarilla ja kermavaahdolla” – NisuKahvilan keittojen perunat ovat Honkasaaren oman tilan satoa

Lahdentien varressa jo 40 vuotta – Sammonkulman lounas ja sisustus yllättävät iloisesti

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.