Kukkiajärven merimerkit

Kukkiajärven opasteet hämmentävät veneilijöitä.

Kukkiajärvi ” Hämeen helmi ” sijaitsee Kaakkois Pirkanmaalla, pääosin Pälkäneen kunnan (Luopioisten) alueella. Kukkia kuuluu Suomen tuhansien järvien joukossa niin sanottuihin suuriin järviin ja on kooltaan 88. suurin. Pinta-alaa on 43,9 km2 ja rantaviivaa 284 km. Kukkia on karu ja kivikkoinen ja se on Kokemäenjoen latvavesistöjä.

Järvi on luodattu ja siitä on julkaistu syvyyskartta, mutta varsinaista merikorttia järvestä ei ole.

Muutama vuosi sitten järvelle on ilmestynyt merimerkkejä, siis aivan virallisen näköisiä ja kokoisia merkkejä. Näitä merkkejä on ainakin järven keski- ja eteläosissa.

Keväisin jäiden lähdön jälkeen merkkejä on hävinnyt ja niiden paikkoja ovat jäiden liikkeet muuttaneet. Tämä tietenkin johtaa vesillä liikkujat vaaratilanteisiin, mikäli he ovat tottuneet uskomaan näihin merkkeihin ”opastukseen ” ja miksei uskoisi, kun ovat ihan virallisen näköisiä merkkejä.

Vesiliikenteessä turvallisuudesta vastaa tietenkin viime kädessä aluksen/ veneen kuljettaja, mutta saako vesiliikennettä ”ohjata” ko. väylämerkein kuka tahansa ?

Edellä kerrottuun viitaten, haluankin esittää tässä yleisen kysymyksen, vaikkapa aluksi Pirkanmaan ELY Keskukselle tai muulle asiasta tietävälle taholle, ihan kaikkien Kukkian vesillä liikkujien puolesta seuraavasti;

Kuka nämä  merimerkit on järvelle laittanut?

Kuka niistä huolehtii ja pitää merkistöä yllä niin, että ovat oikeissa paikoissa?

Kuka kantaa vastuun mahdollisista vahingoista, jotka aiheutuvat merkkien vääristä paikoista tai niiden puuttumisesta?

Uskon tämän aiheen kiinnostavan satoja järvellä liikkuvia kalastajia, mökkiläisiä ja varmaan myös Kukkiajärven ranta-asukkaita.

 

Antti Karttunen

Vapaa-ajan kalastaja ja saarimökkiläinen Luopioisista

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.