Kyläelämä pitää terveenä ja onnellisena – Leena Ilmoila kertoi kyläasumisen messuilla, kuinka kylässä asuminen vähentää jopa syöpäriskiä

Ulkomailla vuosia asunut tutkija Leena Ilmoila muutti puolitoista vuotta sitten Itävallan Wienistä Pälkäneen Luopioisiin. Nyt nainen ylistää kyläasumista. Kukkian kyläasumisen messuilla pitämässään puheenvuorossa Ilmoila kertoi, miksi kyläelämä on hyvää elämää, ja miksi ihmisten kannattaisi muuttaa kyliin.

Kylissä luonto on lähempänä kuin kaupungissa.

– Ihmisen ja luonnon suhde ei ole vain taloudellinen. Jo kuvien katsominen luonnosta laskee tutkitusti verenpainetta, stressitasoja ja sydämen sykettä. Saati sitten luonnossa liikkuminen, kertoo Ilmoila.

Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi Leena Ilmoila nostaa sosiaalisen pääoman. Taloustieteilijäksi tunnustautuva nainen nostaa esiin yhteiskunnan yleisen käsityksen taloudellisen pääoman vaikutuksesta hyvinvointiin.

– Politiikassa korostetaan talouskasvun merkitystä hyvinvoinnin lisääntymisessä. Pääomaa on kuitenkin myös kulttuurista ja sosiaalista.

Ilmoila vertailee puheessaan kaupunkilaisten ja kyläläisten sosiaalista pääomaa. Kaupungissa ihmisten verkostot koostuvat pääosin hyvin samankaltaisista ihmisistä harrastusten tai työn kautta. Kylässä kaikki ovat tekemisissä kaikkien kanssa ja verkosto on monimuotoinen.

– Kylässä on vaikeampi olla kovin yksinäinen. Monipuolinen verkosto on tutkitusti hyväksi ihmisen terveydelle.

Monipuolisen sosiaalisen pääoman on tutkittu johtavan muun muassa hyvään elintasoon, liikunnalliseen aktiivisuuteen, oppimisen nopeutumiseen sekä monien tautien kuten syövän alenneeseen riskiin.

– En meinannut aluksi itsekään uskoa, että jopa syöpäriski pienenee, mutta nyt olen lukenut siitä jo monta tutkimusta, Ilmoila kertoo.

Leena Ilmoila puhui Kukkian kyläasumisen messuilla kyläelämästä.

Kyläkoulujen hyviä puolia Ilmoila osaa luetella monia. Muun muassa koulukiusaamista on pienempien paikkakuntien kouluissa vain yksi kolmannes verrattuna isompien kaupunkien kouluihin. Lisäksi yhdysluokissa nuoremmat pääsevät oppimaan vanhemmilta ja vanhemmat pääsevät opettamaan omia taitojaan nuoremmille. Tämä tekee oppimisesta monipuolisempaa.

Aktiivinen kylätoiminta tekee Leena Ilmoilan itsensä onnelliseksi ja lisää kyläelämän viehätystä.

– Toisten auttaminen tekee onnelliseksi. Ihminen on onnellinen, kun hän kokee elämänsä merkitykselliseksi ja toisten auttaminen tuo merkitystä elämään, Ilmoila tiivistää aktiivisen kyläelämän onnellisuuden salaisuutta.

Veera ja Malla Hintsala olivat tulleet Luopioisiin Tampereelta ja Keravalta

Messuille tultiin kauempaakin

Kukkian kyläasumisen messuille olivat löytäneet tiensä ihmiset läheltä ja kaukaa. Tamperelainen Veera Hintsala sekä keravalainen Malla Hintsala olivat hoksanneet messut sosiaalisesta mediasta.

– Tuttu oli jakanut Ylen jutun näistä messuista Facebookissa ja innostuin siitä, kertoo Veera Hintsala.

Naiset tiirailevat Viher-Kostialan esitteitä Leena Ilmoilan luennon jälkeen. Veera Hintsala tunnustaa haaveilleensa jo pidempään kyläasumisesta.

– Kerran olen jo kokeillut. Pitäisi löytää sopiva paikka, missä olisi mukava tunnelma ja tekemistä. Ihan kuolevaan kylään ei ole kiva muuttaa, nainen pohtii.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.