Nyt puhuu Kukkian merimerkkien laittaja – ”Tuohduin mielipidekirjoituksesta niin, että ajattelin käydä upottamassa merkit järveen”

Sydän-Hämeen Lehden mielipidekirjoituksessa hämmästeltiin Kukkiajärven merimerkkejä. Merkkien laittaja pahoitti ihmettelyistä mielensä. Jouni Laurimaa on vienyt merkit isojen kivien kohdalle, jotta veneily olisi helpompaa.

Lukija ihmetteli viime viikon Sydän-Hämeen Lehdessä Kukkiajärven merimerkkejä.

Vapaa-ajan kalastaja ja saarimökkiläinen  Antti Karttunen kysyi kirjoituksessaan, kuka merimerkit on järvelle laittanut ja kuka niistä huolehtii. Hän kysyi myös, kuka kantaa vastuun, jos merkit ovat väärissä paikoissa

Merkkien laittajaksi ilmoittautui Kukkian vapaa-ajan asukas ja kalastaja Jouni Laurimaa, joka tunnetaan myös Vuohiniemen jääveistospuiston tekijänä.

Hän on halunnut auttaa kivisen ja vaikeakulkuisen Kukkian veneilijöitä ja laittanut merkit omalla kustannuksellaan.

– On siitä ainakin 15 vuotta, kun ensimmäiset merkit vein kivikkojen kohdalle. Siitä on ollut Sydän-Hämeen Lehdessä juttuakin. Joskus Kukkiasta oli myynnissä kartta, ja siinä oli nimeni ja puhelinnumeroni. En minä niitä salaa ole järvelle vienyt, Laurimaa kommentoi.

Jouni Laurimaa on mies Kukkian opasteiden takana. Vuonna 2015 hän esitteli lähes kiloista ahventa, joka oli noussut uistellessa.

Hyvät verkostot veneilijöihin

Laurimaalla on hyvät verkostot paikallisiin veneilijöihin. Jos merkit ovat siirtyneet, Kukkian aktiiviin otetaan yhteyttä ja mies käy siirtämässä opasteet paikoilleen.

– Ensin tuohduin tästä mielipidekirjoituksesta niin, että ajattelin käydä upottamassa merkit järveen. Tarkoitus on ollut auttaa veneilijöitä. On se niin kivikkoinen järvi, että kyllä siellä keppejä tarvitaan. Katsotaan nyt sitten, mitä teen merkkien kanssa.

Laurimaa arvioi, että Kukkiajärvessä on 20–30 hänen laittamaansa merimerkkiä. Välillä jäät ovat siirtäneet yksittäisten merkkien paikkaa.

– Laitan merkkiin 20–40 kilon painon. Syynä on se, että sen kokoiset painot pystyy vielä veneellä siirtämään pohjamudasta. Jos painona olisi 50 kiloa tai enemmän, sitä ei enää veneellä saisi mudasta irti. Jäät kyllä liikuttaisivat 50-kiloisen painon helposti, mies selvittää opasteisiin liittyvää fysiikkaa.

Aiemmin ei hämmennystä

Laurimaa on mökkeillyt Kukkian rannalla jo 30 vuoden ajan. Hänen merimerkkinsä eivät aiemmin ole veneilijöitä hämmentäneet.

– Kerran jäät siirsivät yhden kepin kalastuksenhoitoalueelle. Sieltä ilmoitettiin asiasta ja kävin hakemassa merkin välittömästi.

Hän pohtii sitä, mikä merkeissä oikein on ihmetyttänyt.

– Voihan se olla, että veneilijä ei sitten tiedä, kummalta puolelta yksittäinen merkki pitää kiertää.

Tällä hetkellä Laurimaata huolettaa Kukkian alhaalla oleva vesi.

– Oma ehdotukseni olisi, että Kukkianvirtaan rakennettaisiin puolen metrin pohjapato. Näin saataisiin vedenpintaa nostettua ja kasvillisuutta rauhoitettua, Kukkia-aktiivi pohtii.

Aiheesta lisää: Kukkiajärven merimerkit

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.