Sombrero, leikellyt passit ja paljon pikkuesineitä

Hattupöydän sombrero viritti monta muistoa. Yksi näyttelyvieras kertoi, että hänellä oli kaksi hattua päällekkäin ja tulli otti hänet tarkkaan syyniin etsiäkseen jotakin hattujen välistä. Toisen sukulainen oli tuonut seitsemän hattua pään päällä.

Eniten matkamuistoja herättivät sombrerot, mutta runsaasti tarinoita kerrottiin myös maatuskanukeista, jääkaappimagneeteista, valokuvista ja eteisen pöydän pikkuesineistä. Rekkitangosta siimassa roikkuneita vanhoja passeja selattiin, passikuville naureskeltiin ja murehdittiin, kun enää ei anneta leimoja valtakuntien rajoilla. Yleisin kysymys oli kuitenkin:”Mistä ihmeestä te keksitte näin hauskoja aiheita?”

Sappeen koulun kesänäyttely on vuodesta 1997 esitellyt kaikkea maan ja taivaan väliltä, kuten kukkia, maisemia, kuvataidetta, historiaa, harrastuksia ja keräilyä. Jälkimmäisistä ehkä eksoottisin oli olutpullojen etikettejä esitellyt näyttely, mutta hyvänä kakkosena tulee kuulakärkikokoelma. Monena vuonna on ollut esillä maalauksia ja valokuvia.

Aiheet keksitään yhdessä

Näyttelyaiheet syntyvät, kun sappeelaiset tapaavat. Rupatellaan niitä näitä. Matkailu avartaa -näyttely alkoi kypsyä joulunaikaan, kun nuoriso esitteli vieraille Madeiran matkakuvia. ”Nämähän on niin hienoja, että näistä pitää tehdä näyttely.” Sitten joku muisti mustavalkoiset valokuvat sappeelaisista Tauno Ylisen linja-auton vierellä matkalla jonnekin. Mihin? Se selvisi näyttelyssä: Turkuun, Orivedelle ja Kaakkois-Suomeen.

Matkailu avartaa -näyttelystä kunnia kuuluu heille, jotka toivat matkamuistojaan koululle: Aicha B ja Rachid Rammach, Pauli Gröhn, Kati Eerola, Pertti ja Ritva Hakanen, Tarja HartikkalaKyläLaaso ja Jari Kylä-Laaso, Jouko Heinonen ja Liisa Ravantti, Susanna Heinonen ja Jarkko Liesijärvi, Eira ja Taisto Hietamäki, Susanna Kaisko, Aino Paunonen, Hellevi Salonen, Seppo Ylinen ja Margit Vuorimaa ja nelikko, joka kaivoi varastoistaan ensimmäisen Interrailin kortit, reput, vaatteita ja kuvat vuodelta 1972. Näyttelyn pystyttivät Kaisu ja Päivi Heinonen.

Kartoilla kävi kuhina, kun ihmiset etsivät paikkoja, joissa he olivat käyneet ja saivat tökätä nuppineulan siihen. Eurooppa ja Välimeren ympäristö täplittyivät. Alaskakin sai yhden nuppineulan, kun mökkiläinen kertoi käyneensä siellä jäänmurtajahommissa.

Kesänäyttely on pop-up

Näyttely on alusta lähtien ollut Sappeen koululla avoinna lauantain ja sunnuntain. Ja nykyisinhän se on pop-up, kun noin lyhyen ajan jotakin tapahtuu. Toki aina joku näyttelykävijä toivoo viikon, kuukauden aukioloa. Into katoaa, kun kysyy:”Tuletko päivystämään?” Kahden päivän aikana näyttelyissä on käynyt keskimäärin sataa vierailijaa. Ensimmäinen näyttely koottiin Sappeen kotien seiniltä ja sen nimi oli Sappeeta siveltimin. Väkeä kävi, mutta vuosituhannen vaihteessa ilmakuvat Sappeesta kiinnostivat kourallista, eikä sen suurempi menestys ollut Ulla-veneen talaan korjausvalokuvilla. Olo koulun rappusilla istuskellessa oli kuin eurovaalilautakunnassa kuumana kesäpäivänä.

Mutta tungostakin on ollut, mm. Helvi Jousmäen maalauksia katseli yli 200 kävijää. Tämän kesän  Matkailu avartaa -näyttely kiinnosti 67:tä vierasta. Pitäisikö huolestua, kun samaan aikaan tien toisella puolella nautitut ruuttakahveetkin houkuttelivat väkeä vähemmän kuin vuosiin? Hui, hai! ”Vuodet ei oo veljeksiä.” Ei kun ensi vuotta suunnittelemaan! Näyttelynpitäjäksi voi ilmoittautua, jos asuu, vapaa-aikailee, on itse tai, jos suku on kotoisin Sappeesta.

Päivi Heinonen

Kirjoittaja on ollut mukana monen kesänäyttelyn ideoinnissa ja pystytyksessä.

Matkailu avarsi jo 1972, kun viisi pälkäneläisnuorta lähti maailman ensimmäiselle Interrailille.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.