Aitoo ikuistettiin postikortteihin – korteissa on hippunen realismia ja toinen mokoma surrealismia

Otso Höglund pitelee käsissään kesäkuussa valmistuneita Aitoo-kortteja.

Keväällä Aitoon kyläkauppias Anssi Kukkonen pohdiskeli, että kyllä pitäisi olla olemassa jonkinlaisia Aitoo-kortteja.

– Tuli sitten mieleeni Otso Höglund, opiskelukaverini ja sarjakuvataiteilija Tampereelta. Olen aina tykännyt Otson sarjakuvista, ja hän olikin heti valmis toteuttamaan postikortit, Kukkonen kertaa neljän Aitoo-aiheisen postikortin ensimetrejä.

Kaksikko alkoi saman tien ideoida korttien aihemaailmaa yhdessä. Miehet totesivat, että Aitoosta on vaikea ottaa kaikenkattavia valokuvia. Kortit päätettiin siis toteuttaa hivenen realismia ja hivenen surrealismia sisältävällä otteella.

– Mukana on hieman jotain muuta kuin Aitoon todellisuutta, vedettiin tarkoituksella hieman yli. Kortit korostavat kuitenkin kylälle ominaisia juttuja, Kukkonen kertoo.

Aiheiksi valikoituivat lopulta Anna Tapion koulu, Kirkkarit ja Anssin kauppa. Lisäksi tehtiin yleiskortti, johon valittiin mukaan maisema, jonka kaikki aitoolaiset varmasti tunnistavat: Kirkkomäki.

Kortit valmistuivat kesäkuun lopussa. Kortteja on saatavilla vain Anssin Kaupasta Aitoosta.

”Mielenkiintoinen projekti”

Visuaalisen alan sekatyöläiseksi itseään kuvaava Otso Höglund kertoo, että korttiprojekti oli mielenkiintoinen tehtävä.

– Anssilla oli paljon ideoita jo valmiiksi. Mietimme sitten yhdessä, mikä tai mitkä niistä toimisivat parhaiten käytännössä.

Ennen korttien tekemistä Höglund ei tiennyt Aitoosta juuri mitään.

– Kirkkareista olin tietenkin kuullut, ovathan ne iso tapahtuma. Minulle jäi Aitoosta varsin positiivinen kuva, kylä vaikuttaa tosi pirteältä, Höglund miettii.

Höglund piirsi ensimmäisen julkaistun sarjakuvansa vuonna 1992. 2000–2010-luvulla hän piirsi Parisuhde-akatemia– ja Suomi aloittelijoille -nimisiä sarjakuvia Tampereen ylioppilaslehteen Aviisiin. Vuonna 2011 Lempo Kustannus julkaisi Höglundin Jos tekisin joukkomurhan (ja muita kertomuksia) -albumin, johon on koottu eri lähteissä julkaistuja sarjakuvia.

– Nykyisin teen satunnaisesti sarjiksia ja jonkin verran sarjakuvakritiikkejä. Teen freelancer-pohjalta kaikenlaista kuvasuunnittelua, esimerkiksi julisteita bändeille ja tapahtumille sekä erilaisia taittohommia, Höglund kertoo.

Aitoon korttinelikko: koulua, kauppaa, Kirkkareita ja rakkautta pellosta.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.