Kukkian kyläasumisen messut onnistuivat

Kyläasumisen messut keräsivät väkeä. Kuva Inka Nikkanen

Kukkian kyläasumisen  messut järjestettiin kesä-heinäkuun vaihteessa Luopioisissa. Messukeskuksena toimi Luopioisten liikuntahalli. Messuihin ja sen erilaisiin tapahtumiin tutustui noin 1500 henkilöä. Messujen järjestäjiä olivat Kehittyvät Kukkian kylät -hanke ja Luopioisten yrittäjäyhdistys.

Avoimet talot kiinnostivat

Maaseutu- ja kyläasuminen on kaupunkilaisen mielikuvissa usein maatalo avarine pihoineen, peltoineen ja eläimineen tai sitten pieni punainen mökki järven rannalla. Tätäkin maaseudulla ja sen kylissä asuminen todellisuudessa on, mutta ne ovat vain osa kokonaisuutta.  Avoimilla taloilla haluttiin näyttää ja tuoda esille asumisen laatua ja ideoita. Esillä oli yhteisöasumisen malli Pöllökartanossa, mummonmökkikylän ratkaisuja, ihan tavallisia taloja sekä rivitalokohde. Uusi Viher-Kostialan asuinalue keräsi yli 200 kävijää.

Kylässä on hyvä asua

Kyläasumismessujen tärkein sanoma oli se, että kylässä on hyvä asua. Miksi näin on, siitä kertoi tulevaisuudentutkija Leena Ilmola luennossaan, joka käsitteli sosiaalista pääomaa, ihmisen luontosuhdetta ja elämän merkityksellisyyttä.

Talotekniikan luennot kiinnostivat

Luentoja talotekniikasta

Taloteknikkan luennot keräsivät satamäärin yleisöä ja ne käsittelivät rakentamisen ajankohtaisia  trendejä, jotka liittyvät terveelliseen rakentamiseen. Näitä ovat pyrkimykset muovittomiin, hengittäviin, rakenteisiin sekä luonnollisen, painovoimaisen  ilmanvaihdon suosiminen. Messuilla kerrottiin myös seikkaperäisesti myös aurinkoenergian hyväksikäytöstä aurinkolämmön ja aurinkosähkön muodossa.

Rajalansaaren saunatontut

Kyläasumisen luovuusnäkökulma tuli esille messujen saunapäivänä, jolloin nousi päivänvaloon saunatonttujen maailma. Kyseessä oli Rajalansaaressa kuvatun videon ensiesitys, jonka pääosassa oli jo 40 vuotta täyttävä kuntoiluseura Ollin Atleetit ja jonka tuotti Tavastia Lakeland. Video on leikkisä ja toiminnallinen kuvaus saunomiseen liittyvistä rituaaleista ja mystiikasta. Messujen myötä video lähtee kiertämään maailmaa valtakunnallisestikin ajankohtaisen saunateeman vauhdittamana.

Kylätauluilla kyläideat esille

Pälkäneen kunnassa on kevään aikana tehty kylien markkinoinnin pohjatyötä kyläsuunnitelmien ja markkinoinnin suunnittelun merkeissä. Kyläasumisen messuille suunnitelmat kiteytettiin Kukkian kylien – Aitoon, Luopioisten, Haltian kylän, Rautajärven, Kyynärön, Ämmätsän, Vahdermetsän, Padankosken, Kuohijoen ja Puutikkalan – osalta kaiken kansan nähtäville kylätauluiksi. Messuilla oli esillä myös tärkeitä kehitysteemoja liittyen työssä käymiseen, terveydenhoitoon ja koulutukseen sekä yhteisörahoitukseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.