Sydän-Hämeen Lehden alkutaivalta esitellään Sahalahden näyttelyssä – ”Kunnanlisu” oli aluksi ohut virallisten tiedotteiden jakelukanava

Kunnallistiedot-lehden numeroita menneiltä vuosilta.

Tänä syksynä 90 vuotta täyttävä Sydän-Hämeen Lehti, vuoteen 1991 asti Kunnallistiedot, oli ensimmäiset vuosikymmenensä pieni ja ohut virallisten tiedotteiden jakelukanava, minkä vuoksi se sai lempinimen Kunnanlisu.

Lehden vuonna 1929 painetussa markkinointitekstissä kerrotaan, että Kunnallistietojen pyrkimyksenä on saattaa lukijoilleen tunnetuksi niin hyvin uutisin kuin ilmoituksin kaikkea sitä, mitä itsekunkin kunnan viranomaisilla tai muilla toimihenkilöillä sekä yksityisillä kansalaisilla on koko kunnalle tai naapureille tiedoksi annettavaa.

Juhlavuottaan viettävän Sydän-Hämeen Lehden historiakatsaus muodostaa osan Kari Elkelän Sahalahden Makasiiniin kokoamasta Mitä Sahalahti luki -näyttelystä. Näyttelyssä on esillä muutamia, eri vuosikymmenillä painettuja lehden numeroita, joista vanhin on ilmestynyt vuonna 1939.

– Osa lehdistä on kotoani, osa vintiltä, jonka sain tyhjentää, Kari Elkelä kertoo.

– Kunnallistietojen ilmestymisen alkuvuosikymmeninä oli tyypillistä, että sanomalehdet useimmiten heitettiin pois, kun taas esimerkiksi Suomen Kuvalehdet ja Kotiliedet säästettiin, hän lisää.

Vuoden 1939 Makasiinissa esillä oleva lehden numero on nelisivuinen, keskeltä taitettu iso arkki. Sen etusivua hallitsee kristillinen, kastetta selittävä teksti. Mainostilaa etusivulta ovat ostaneet muiden muassa lehden levikkialueella toimivat säästöpankit ja osuuskassat.

Etusivun mainoksessaan 1939 vuoden lehdessä tamperelainen Karisen ruumisarkkuliike ja hautaustoimisto ilmoittaa suorittavansa vainajien saattamiset myös Pälkäneellä ilman eri maksua, jos arkku ostetaan heidän liikkeestään. Tampereen pukutehdas puolestaan ilmoittaa lehden samassa numerossa, että heidän liikkeessään voi huonokin tinkijä tehdä ostoksensa, koska tinkimisvara on jo jätetty hinnoista pois.

Aluksi Kunnallistiedot oli Pälkäneen, Luopioisten ja Sahalahden uutis- ja ilmoituslehti.

– Varsin pian lehden kattamaan alueeseen liittyi myös Kuhmalahti, Elkelä mainitsee.

Ammattimaisesti kirjoitetut jutut valtasivat Kunnallistiedot-lehden 1960-luvulla. Silloin myös lehden sivumäärä alkoi kasvaa. Alkuvuosikymmeninä lehden vastaavana toimittajana oli Kangasalan Sanomain vastaava toimittaja.

Mitä Sahalahti luki -näyttely esillä Sahalahden Makasiinissa 21.7 saakka. Makasiini on avoinna ke-pe klo 14-18 ja la-su klo 12-16.

Kari Elkelä esittelee näyttelyä Seija Eskolalle.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.