Lahdentien varressa jo 40 vuotta – Sammonkulman lounas ja sisustus yllättävät iloisesti

Matti Ruokonen ja Teuvo Riikonen poikkeavat säännöllisesti kahvittelemassa Sammonkulmalla.

– Kyllä tämä tässä pitkään on palvellut. Ainakin sellaiset 30–40 vuotta, laskeskelee pälkäneläinen Matti Ruokonen Lounaskahvila Sammonkulman pöydässä.

Nykyinen ravintolasali rakennettiin vuonna 1997.

Vieressä istuvat Martti Lehtinen ja Teuvo Riikonen nyökkäilevät. Kolmikko tapaa kahvitella Sammonkulmassa säännöllisesti. Samalla on hyvä vaihtaa tuoreimmat kuulumiset ja kerrata päivänpolttavat uutiset.

Sammonkulman entinen yrittäjä Pertti Ansakorpi täsmentää, että hän rakennutti Sammonkulman liiketilan vuonna 1979. Ensimmäiset kymmenen vuotta Ansakorpi vuokrasi tilaa Essolle. Jakeluaseman kauppiaana toimi Jarmo Jokinen. Bensa-aseman lisäksi asiakkaita palveli 25-paikkainen kahvilatila.

Kun Esso ei enää jatkanut sopimusta, Pertti ja Tarja Ansakorpi alkoivat itse pyörittää Sammonkulman – Ansakorpien aikaan Kenraalinkivenä tunnetun yrityksen – toimintaa.

– Samalla jakeluasema siirtyi Kesoilille. Vuonna 1997 laajensimme liiketilaa, ja tuolloin rakennettiin nykyinen ravintolasali. Myymälätilat paranivat kertaheitolla ja salista saatiin hyvin valoisa. Myös asiakkaiden wc-tilat rakennettiin tuolloin, Ansakorpi muistelee.

Ansakorpien maavuokrasopimus paikalla päättyi vuoden 2003 lopussa. Heidän jälkeensä Sammonkulman ruoriin tarttui Harri Mäkynen. Mäkynen lopetti kahvilatoiminnan Sammonkulmassa loppuvuodesta 2013, ja seuraavana vuonna Miia Kinnari ja Matti Tuominen avasivat kahvilan uudestaan. Koko paikka pistettiin tuolloin keittiötä myöten uusiksi: muovilattiat vaihtuivat ruskeaan laminaattiin ja keittiö päivitettiin nykyaikaan. Viime vuonna Sammonkulma vaihtoi taas omistajia, ja yrittäjiksi siirtyivät Johanna Katajisto ja Sanna Koivuluoto. Samalla kahvila

Lounas yllätti monipuolisuudellaan.

sai A-oikeudet.

Moni Lahdentien kulkija tunnistaa Sammonkulman rakennuksen katolle nostetusta Trabantista. Trabant on kuitenkin melko tuore maamerkki, sillä auto nostettiin paikalleen lähistöllä autopurkaamoyrittäjinä toimineiden Nikkasten toimesta 2000-luvun puolenvälin jälkeen.

Monipuolinen lounas

Sammonkulman lounas on yllättävänkin monipuolinen. Noutopöydästä voi valita lautaselleen kolmea eri pääruokaa lisukkeineen. Päivän lounaana on testipäivänä lohikiusausta, lihapullia ja nakkikeittoa. Lisukkeeksi on keitettyjä perunoita.

Salaattipöydän valikoimakin on monipuolinen: perussalaatin lisäksi lautaselleen voi testipäivänä lapata tonnikalasalaattia, amerikkalaista kaalisalaattia, oliiveja ja vesimelonia. Lounaan hintaan kuuluu kahvi ja jälkiruoka, joka tällä kertaa on rahkaa. Marjarahka on aika makeata mutta maistuu kuitenkin hyvin ruoan päälle. Jälkiruoka vaihtelee päivittäin: välillä asiakkaat nauttivat lounaan jälkeen rahkaa, välillä kiisseliä tai pullaa.

Sisäänkäynnin luona sijaitseva sohvaryhmä kutsuu istumaan.

Suosituin lounasannos on hernekeitto, jonka kyytipojaksi on tarjolla aina pannukakkua.

– Asiakkaat jo aika hyvin tietävätkin, että hernekeittoa on lounaalla aina torstaisin, Koivuluoto mainitsee.

– Lounaita menee päivittäin noin 50–80 annosta, Katajisto lisää.

Sammonkulman sisustus on viehättävän vanhanaikainen: heti sisäänkäynnin vieressä on viihtyisä sohvaryhmä ja ikkunoille on nosteltu kauniisti erilaisia verhoja. Vanhojen esineiden rinnalla on modernimpaakin esineistöä, mutta sekavaa vaikutelmaa ei tule: vanha ja uusi kulkevat paikassa luontevasti rinnakkain.

Tunnelma sisällä onkin huomattavasti viihtyisämpi kuin vanhahkon rakennuksen ulkokuoresta voisi päätellä. Kahvilan ulkoalueelta löytyy useita terassipaikkoja.

Lounasaikaankin asiakkaat voivat niin halutessaan tilata ruokaa listalta. Listaruokia ovat esimerkiksi hampurilaiset, siivet ja herkkukorit, joista löytyy esimerkiksi sipulirenkaita, mozzarellatikkuja ja ristikkoperunoita.

Sanna Koivuluoto palvelemassa asiakkaita.

 

Lounaskahvila SammonKulma

  • Osoite: Sammontie 3, Pälkäne
  • Avoinna: ma–pe 8–17, la 9–16, su 10–15
  • Lounas: arkisin kello 10.30–15. Viikonloppuisin (myös muina aikoina) ruokaa voi tilata listalta, jolta löytyy esimerkiksi hampurilaisia, siipiä ja herkkukoreja.
  • Hinta: 9,80 / 6,90 e.
  • Sisältää: Kolme lämmintä ruokalajia lisukkeineen, salaattipöydän, maidon, veden, piimän, mehun, kahvin ja jälkiruoan
  • Sydis syömässä: Juttusarjassa käydään lounaalla paikallisissa kuppiloissa

Lue juttusarjan edelliset jutut:

Panaman lounas on tuhti kokonaisuus – Lohipäivinä noutopöytä tyhjenee vauhdilla

”Suosituin lounaamme on hernekeitto pannarilla ja kermavaahdolla” – NisuKahvilan keittojen perunat ovat Honkasaaren oman tilan satoa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.