”Vuosittaisia vakiokäyttövuoroja ei ole millään seuralla” – isoa kenttätilaa tarvitseville lajeille salivuoroja ei riitä tarpeeksi Kangasalla

Kangasalan kaupungilta haetaan liikuntasalivuoroja sähköisellä lomakkeella.

Sydän-Hämeen Lehdessä (28/2019) Panu Siltanen Sahalahden Yleisurheilu-Teamista harmitteli, kun seuran tiistaille haettu vuoro oli siirretty keskiviikolle, mikä aiheuttaa haasteita ohjaajan saamisessa.

Millä kriteereillä salivuorot jaetaan, Kangasalan vapaa-aika koordinaattori Asko Koskinen?

– Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on hyväksynyt liikuntasalien käyttövuorojen jakoperusteet. Näiden mukaan mennään. Jokainen vuosi on oma prosessinsa, eli niin sanottuja vakituisia, vuosittaisia käyttövuoroja ei millään seuralla tai ryhmällä ole. Aina käytetään harkintaa tilan, vuorojen määrän, viikonpäivän ja kellonajan suhteen. Suurimpien seurojen kanssa pidetään aina niin sanottu vuoropalaveri käyttövuorolistojen valmistuttua. Tuolloin seurat voivat muun muassa keskenään vaihtaa käyttövuoroja ja sopia yhteisiä käytäntöjä tulevalle kaudelle.

Miten seurat käytännössä vuoroja hakevat?

– Haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella. Käyttövuoroja myönnetään koulujen liikuntasaleihin arkisin kello 15–22 ja viikonloppuisin 9–22.

Onko salivuorojen hakemisessa tapahtunut muutoksia viime aikoina?

– Seurojen toivomuksesta talvitoimintakauden vuorohaku aikaistui kahdella viikolla ja on nyt 16.4–15.5. Myös talvitoimintakausi muuttui ja on nyt vuosittain elokuun ensimmäisestä täydestä viikosta toukokuun ensimmäisen viikon sunnuntaihin. Kesäkauden hakuaika on vuosittain 16.3 –15.4, ja kausi toukokuun ensimmäisen täyden viikon maanantaista elokuun ensimmäisen viikon loppuun. Aikaisemmin nämä kaudet olivat noin 1.9–31.5 ja 1.6–31.8.

Paljonko salivuoroille on hakijoita vuosittain?

– Tänä vuonna tuli 174 hakemusta, joissa haettiin 316:a käyttövuoroa. Hakemusmäärä oli melko tavanomainen.

Saavatko kaikki halukkaat vuoroja?

– Käytännössä kaikille hakijoille riittäisi salivuoro. Meillä on tarjota arki-iltoihin noin 400 käyttövuoroa plus viikonloput. Ongelmana voi joskus olla, että tarjottu salivuoro ja salitarve tai kellonaika- tai päivämäärätoive eivät kohtaa. Varsinkaan isoa kenttätilaa tarvitseville lajeille, esimerkiksi salibandylle ja futsalille, käyttövuoroja ei riitä tarpeeksi.

Millaisia muita haasteita salivuorojen jakamisessa on?

– Esimerkiksi se, että joidenkin lajien ja toimintaryhmien kausi on lyhempi ja heidän toimintakautensa ulkopuolista aikaa ei aina saada tehokkaaseen käyttöön. Lisäksi lähes kaikkia vuoroja anotaan kello 17:n ja 20:n välille. Varsinkaan illan viimeiset vuorot eivät tahdo kelvata oikein kenellekään, samoin on viikonlopun aamupäivävuorojen kanssa.

Kuinka paljon saleja on käytössä tulevalle talvikaudelle ?

– Käytössämme on kaupungin 16 liikuntasalia sekä Malm-areenalta vuokratut kaksi arki-iltaa. Uutena paikkana oli nyt mukana entisen palolaitoksen/kaupungin teknisen varikon 140-neliöinen liikuntatila.

 

Kaupungin liikuntasalien käyttövuorojen kriteerit:

  1. Koulun oma käyttö. Opetusohjelman mukaiset liikuntatunnit ja kerhotoiminta. Pääsääntöisesti kello 15–17.
  2. Urheiluseurojen kilpatoiminta. Virallinen sarjatoiminta eli pelit, turnaukset ja kilpailut menevät normaalien harjoitusvuorojen edelle. Harjoitusvuoroissa ovat etusijalla eri sarjatasoilla pelaavat joukkueet siten, että valtakunnan sarjatasot menevät alue- ja piirinsarjojen edelle.
  3. Urheiluseurojen muu toiminta. Lasten- ja nuorten käyttövuorot ensisijaisesti ennen kello 20:ä.
  4. Lajin vaatimat kenttäkokovaatimukset tai tilan muu soveltuvuus tiettyihin lajitoimintoihin.
  5. Kaupungin järjestämä toiminta. Esimerkiksi Valkeakoski-opiston toiminta ja Tyky-toiminta sekä siihen verrattava toiminta.
  6. Kangasalalaiset muut liikuntaryhmät ja yhdistykset
  7. Kangasalalaiset muut ryhmät. Esimerkiksi yksityiset ja yritykset
  8. Ulkopaikkakuntaiset ryhmät

– Kriteerit ovat tärkeysjärjestyksessä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.