Rapurosvoja suitsitaan tehokampanjalla – Valvojat tekevät tänä kesänä iskuja jopa öiseen aikaan

Rapukausi alkaa sunnuntaina kello 12. Alkukesän lämpimät ilmat lupaavat hyvää saalista. Tosin nyt alkava hellejakso saattaa siirtää saksiniekat vesistöjen syvänteisiin pois rantojen ravustajien ulottuvilta.

Kalastusta ja ravustusta valvotaan Pirkanmaalla tänä vuonna tehostetusti kalastuksenvalvontakampanjalla. Rahoitus saadaan kalastonhoitomaksuista ja sen toteuttaa Kalatalouden keskusliitto, sen jäsenjärjestöt ja kalatalousalueet.

Pirkanmaan kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Johanna Möttönen sanoo, että koko maan hanke kestää vuoden loppuun saakka ja sen budjetti on 15 000 euroa.

Valvonnan erityiskohteena on uhanalaisiin kalalajeihin kohdistuva kalastus ja ravustus. Uhanalaisista lajeista Möttönen nostaa esiin jokiravun, järvitaimenen ja lohikalat.

– Jokirapu on lajina vaarantunut, sillä se on jäänyt pahasti täpläravun jalkoihin. Vieraslaji täplärapu on ollut sille ekologisesti paha kilpakumppani.

Pelisääntöjä venytetään

Suurin osa rapusaaliista on juuri täplärapuja, eikä kyseistä lajia saada mitenkään poistettua Suomen järvistä. Jokirapu sietää rapuruttoa huonommin kuin täplärapu, joten välineiden desinfiointi on tärkeää, jos niitä siirtää vesistöstä toiseen.

Puuttuvissa luvissa on Möttösen mukaan usein kyse tiedonpuutteesta tai pelisääntöjen venyttämisestä.

– Saattaa olla, että luvat on haettu viidelle merralle ja niitä laitetaankin kuusi. Tai sitten unohdetaan hakea vesialueen omistajalta lupa. Vesialueiden omistusta ei näissä tapauksissa kunnioiteta.

Puutteellisista merkinnöistä voi selvitä kalastuksenvalvojan huomautuksella, mutta törkeät laiminlyönnit tai rauhoitusaikojen rikkomiset voivat johtaa jopa rikesakkoihin.

Pirkanmaalla tehostettua valvontaa kohdistetaan Roineen-Mallasveden-Pälkäneveden alueelle, Kaivantoon, Pyhäjärvelle, Tammerkoskelle, Näsijärvelle ja Kyrösjärvelle. Pirkanmaan kalastuksenvalvojat tekevät joissakin vesistöissä valvontaiskuja myös öisin, ainakin Kyrösjärvelle on suunniteltu yöpartiointia.

Lämmin alkukesä lupaa hyvää

Mallas-Längelmäveden alueella toimiva kalastaja ja ravustaja Veikko Eerola kertoo, että rapukesä näyttää lupaavalta. Lämpimän alkukesän ansiosta kuorensa vaihtaneita, kovakuorisia koiraita on ollut paljon liikkeellä.

–Hyvältä näyttää, mutta alkaneet helteet saattavat sekoittaa tilannetta. Ihmiset ravustavat paljon rannoilta, eivätkä ravut viihdy kuumilla ilmoilla rantavesissä.

Eerolan mukaan suurin osa ravustajista on valveutunutta porukkaa, jolla on luvat kunnossa ja merrat merkattuna.

– Sitten ovat nämä hämärämiehet ja -naiset, jotka iltahämärissä tyhjentävät merrat tai vievät ne mukanaan. Itseltäkin vietiin 5 vuotta sitten merrat, mutta enää en ravusta siinä paikassa.

Paras rapusyötti on Eerolan mukaan särki, mutta muita niksejään hän ei paljasta. Parhaat saksiniekkasaaliit nousevat Eerolan mukaan vasta syys-lokakuussa, eikä hänellä ole vielä sunnuntaina mikään kiire viedä mertoja vesille.

Ravustuskausi alkaa  sunnuntaina  21.7 kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.