Ministeri Saarikon vastaus on toiveita herättävä: pääkallojupakkaan saatetaan saada ratkaisu jo tänä vuonna

Palautettavien kallojen kunniaksi suunnitellaan Pälkäneellä rauniokirkolla pidettävää muistohetkeä. Palautettavat kallot haudattaisiin uudelle hautausmaalle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) vastaus kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kysymykseen antaa toiveita siitä, että Pälkäneen pääkallojupakkaan saatetaan saada ratkaisu jo tänä vuonna.

Kiuru jätti kirjallisen kysymyksen ryöstettyjen vainajien palauttamisesta Ruotsista kotiseurakuntiinsa Suomeen 25. kesäkuuta. Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa on Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on yhteensä 82, joista osasta on tallessa vain pääkallot. Anastukset ovat tapahtuneet Enon, Pielaveden, Pälkäneen ja Rautalammin hautausmailta. Lukumääräisesti suurin määrä vainajista ja heidän ruumiinosistaan on Pälkäneeltä.

Vastauksessaan ministeri Saarikko toteaa, että Ruotsin Karoliininen instituutti on vuodesta 2015 alkaen kartoittanut ja dokumentoinut historialliseen anatomiseen kokoelmaansa sisältyviä ihmisjäänteitä ja niiden alkuperää. Kartoitus valmistuu tämän vuoden aikana ja kartoituksessa kertyneen tiedon analysoinnin jälkeen voidaan tehdä jäänteiden tulevaa sijoitusta koskevia ratkaisuja. Instituutti on korostanut, että selvitys jäänteiden mahdollisesta palauttamisesta tulee kaikissa vaiheissa tehdä asianmukaisesti ottaen huomioon oikeusvarmuus ja eettiset näkökohdat.

Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset ovat kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaaviksi. Myös Suomessa on noussut esille vahva toive saada esi-isien jäämistöt takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin.

Pälkäneen seurakunta olisi halukas ottamaan omalta alueeltansa viedyt vainajat takaisin ja järjestämään hautajaiset vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla.

Presidentti Sauli Niinistö otti asiaan kantaa vieraillessaan Pälkäneellä 27. heinäkuuta. Niinistö kuvaili Sydän-Hämeen Lehdelle pälkäneläiskallojen ryöstöä haudan häpäisemiseksi. Presidentti lupasi ottaa asian esille syksyllä tavatessaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin.

– Olisin yllättynyt, jos myönteinen päätös pääkallojen palautuksesta ei syntyisi Karoliinisessa instituutissa jo tulevana syksynä tai ainakin vuoden sisällä, kirjallisen kysymyksen jättänyt Pauli Kiuru toteaa.

Lue lisää aiheesta:

Presidentin puheet pälkäneläiskallojen palautuksesta kiirineet Ruotsiin – SVT seuraa syksyistä Niinistön Löfven-tapaamista erityisen tarkasti

Niinistö kutsui pälkäneläiskallojen ryöstöä haudan häpäisemiseksi – ”Otan asian syksyllä esille, kun tapaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin”

”Tämä on suurin mediatapahtuma sitten kopiokonejupakan” – Varastettujen kallojen joukossa voi olla kirkkoherra Kemppaisen mukaan vaikka Daniel Medelplan

”Ihan käsittämätön juttu” – Kadonneiden pääkallojen tapaus toi Kristian Borgin Pälkäneelle

”Homma etenee” – Kirkkoherra Kemppainen ja kansanedustaja Kiuru vauhdittavat kallojen palautusta

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.