Tyhjillään olevan Kaivannon sairaalan valvontaa lisättiin jatkuvan ilkivallan takia – säästökuuri sulkee lämmityksen ja ilmanvaihdon muista kuin sairaalan uusimmasta laajennusosasta

Ilkivallan aiheuttamia jällkiä on jouduttu tänä vuonna paikkailemaan toistuvasti.

Kaivannon sairaala-alueella on jouduttu lisäämään valvontaa jatkuvan ilkivallan vuoksi. Alueella on ollut kuluvan vuoden aikana toistuvia järjestyshäiriöitä ja kiinteistöihin kohdistuvaa ilkivaltaa. Entisen psykiatrisen sairaalan rakennuksista on muun muassa rikottu ikkunoita.

– Olemme nyt lisänneet alueen vartiointia ja kameravalvontaa, mikä toivottavasti ehkäisee ongelmia, kiinteistöjohtaja Petri Laurikka Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Vuonna 1963 valmistunut Kaivannon sairaala on ollut nyt kolme vuotta tyhjillään. Sairaalakäyttö loppui vuoden 2015 lopulla, minkä jälkeen rakennuksissa toimi Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä vastaanottokeskus. Vastaanottokeskuksen toiminta päättyi keväällä 2016, mistä lähtien rakennus on odottanut uutta käyttöä.

Sairaalaa ympäröi viiden ja puolen hehtaarin suuruinen puistoalue. Alueen kiinteistöissä on lattiapinta-alaa noin 12 500 neliömetrin verran.

Kuvan B2-laajennusosa on ainut tila, jossa pidetään ensi talvena ilmanvaihto ja lämmöt päällä.

Säästöjä ylläpidosta

Sairaanhoitopiiri jatkaa ensi syksystä alkaen vain uusimman laajennusosan, vuonna 1991 valmistuneen B2-osan ylläpitoa. 1200-neliöinen B2-osa on matala, lähimpänä Kaivannon kanavaa oleva rakennus. Se liitetään erilliseen lämmöntuotantoyksikköön, minkä ansiosta voidaan luopua raskaan polttoöljyn käytöstä.

Säästötoimenpiteenä sairaalan korkeasta rakennuksesta sekä rivitaloista katkaistaan ensi talveksi lämmitys ja koneellinen ilmanvaihto. Näillä toimenpiteillä kiinteistöjen käyttökustannuksista kertyy vuositasolla 50 000 – 100 000 euron säästöt.

– Tontin jatkokäyttö tulee todennäköisesti myöhemmin edellyttämään näiden hylättävien, kylmien rakennusten purkua, Laurikka selventää.

Kaivannoon sairaala-alueella sijaitsee monia rakennuksia.

Kaivannon kiinteistöistä syntyy tänä vuonna sairaanhoitopiirille noin 230 000 euron ylläpitokustannukset. Suurin kustannuserä, noin 85 000 euroa, on lämmitys.

– Toki myös sähköä kuluu edelleen jonkin verran, ja kiinteistöä myös huolletaan tarvittavilta osin. Siellä tehdään ulkoaluetöitä, ja kuluja tulee myös kameravalvonnasta ja vartioinnista. Tänä vuonna olemme joutuneet myös korjaamaan ilkivallan seurauksena rikkoutuneita ikkunoita.

Hiljaisessa myynnissä

Kaivannon sairaala on edelleen hiljaisessa myynnissä. Sairaanhoitopiiri saa yhteydenottoja ostajaehdokkailta satunnaisesti. Kesän aikana muutama ostajakandidaatti on tutustunut kiinteistöön, mutta toistaiseksi neuvottelut eivät ole johtaneet kauppoihin asti. Sairaanhoitopiiri on hoitanut markkinointia yhdessä Kangasalan kaupungin kanssa. Kaupunki toivoo alueelle matkailupalveluita.

Laurikan mukaan Kaivannosta on viime vuosina julkaistu myynti-ilmoituksia esimerkiksi Kauppalehdessä ja Taysin nettisivuilla. Tällä hetkellä sairaanhoitopiirillä ei ole välittäjäsopimusta, vaan se hoitaa myyntiä itse.

– Markkinoimme tiloja eri yhteyksissä ja järjestämme esittelyjä tarvittaessa. Viimeaikaiset kohteesta kiinnostuneet toimijat ovat löytyneet Kangasalan kaupungin aktiivisuudella. Syksyn ja talven aikana tavoitteemme on käynnistää seuraava, laajempi kilpailutus potentiaalisen ostajan löytämiseksi, Laurikka kertoo.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.