Elämä on täynnä yllätyksiä

Mymmeli iloitsee kesästä, vaikka pää menee välillä sekaisin.

Kesä on erityisaikaa meille vanhoillekin. Voimme kokea iloisia yllätyksiä, kun tulee mieluisia vieraita, jotka viipyvät kohtuullisen ajan.  Joskus vierasvirta on, esimerkiksi heinäkuun loma-aikaan, erityisesti ”Kirkkareitten” merkeissä, niin vilkasta, että mummoilla ja papoilla menee pää sekaisin.  Voi unohtua lääkkeitten otto, laskujen maksu tai hellan levyt päälle, kun on niin paljon muuta ajateltavaa. Yöuni jää tavallista lyhyemmäksi, eikä ole tilaisuutta edes päivänokosiin.

No, yleisesti ottaen vilkas kesäaika tekee vanhalle hyvää, saa monenlaista uutta ajateltavaa. ei muista koko ajan omia vaivojaan. Aitoon Kirkastusjuhlan aikaisista vierailurasituksista on jo toipunut, mutta siellä sattunut yllättävä puukotus ei heti lähde mielestä. Se tuntuu järkyttävältä ja toi mieleen noin kolmenkymmenen vuoden takaisen tapahtuman noilla juhlilla.

Eikös silloin ollut kysymys ihan kuolemantuottamuksesta? Vanha ei ole aivan varma, muistaako oikein. Tapahtuiko se todella?

Juhlinta ei siis aina suju iloisesti, vaan voi tuottaa ikäviä yllätyksiä. Tällaista tapahtui entisinä aikoina esimerkiksi mummon kotiseudulla eteläisellä Pohjanmaalla. Kun häissä tarjoiltiin terävää pontikkaa, niin joskus syntyi kiivaita sanaharkkoja miesten kesken. Tappojakin tapahtui. Eräänkin kerran puukotettiin yksi keski-ikäinen perheenisä, joka itse oli ollut surmatyöstä vankilassa nuorena miehenä.

Mutta ei nyt ole paikallaan muistella noin synkkiä asioita. Tapahtuuhan täällä Sydän-Hämeessäkin iloisia yllätyksiä. Esimerkiksi presidentin vierailu Pälkäneellä oli varmaan ihan kiva juttu. No se saattoi olla hiukan ikävä yllätys, kun höyrylaivavanhuksen kone oli pimahtanut, eikä Saulia päästy laivoittelemaan Kostianvirralle.

Myös lomamatkoilla voi sattua erisorttisia yllätyksiä. Joku tyttö voi tavata elämänsä miehen. Joku voi keksiä ulkomaanmatkalla itselleen kivan työpaikan. Joskus tosin lomillakin sattuu kauheata odottamattomia tapauksia. Kuten silloin kerran Thaimaassa. Hiljattain oli Pohjois-Kreikan lomakohteessa Halkidikin niemimaalla valtava ukkosmyrsky, joka sai kattoja romahtamaan, puita ja asuntovaunuja kaatumaan. Kuolonuhreja oli ainakin seitsemän.

Meillä Suomessa eivät tuhoisat sääilmiöt onneksi usein yllätä.( Tulevaisuudesta ei voi olla varma.) Mutta muutoin toisinaan sattuu elämässä odottamattomia asioita. Nykyään harvemmin tulee yllätysraskauksia, kun tutkintaa on etukäteen.  Ennen muinoin kätilö saattoi hämmästyä, jos syntyi kaksoset. Kun Jouppilan neloset aikanaan ilmestyivät Isokyröön, osattiinko tuollaista ihmettä odottaa?

Uutisissa kerrottiin, että liikenteen nopeusvalvontaan tulee robotteja,  jotka  seuraavat myös turvavyön ja kännykän käyttöä. Varmaan tuokin vähentää yllättäviä onnettomuuksia.

Yllätyksiä kohtaa julkisessakin liikenteessä, kun palvelu vähenee koko ajan. Kun nyt piti ostaa junalippu Tampereella, niin sai etsiskellä, missä niitä myydään. Palvelevien ihmisten joukko vähenee joka alalla. Hiljattain kerrottiin, että jo kohta on robotit talonmiehinäkin.  Hoitoalalla on näitä kai jo nähty. On tässä pelätty me vanhat sitä, että joudumme laitoksissa robottien hoiviin.

Mymmeli

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.