Huh hellettä – yritetään silti nauttia siitä

Keskiviikkona +27, torstaina +30, perjantaina +30, lauantaina +31… Ilmatieteen laitoksen ennusteet povaavat loppuviikoksi Pälkäneellekin melkoisia hellelukemia. Kun elohopeamittari kapuaa yli 30 asteen, alkaa suomalaisella mittapuulla olla jo todella kuuma. Työnteko helteessä ei ole herkkua, ja kyllä helle lomalaisiinkin vaikuttaa. Kuumalla kelillä ihmiset jäävät mieluummin mökeilleen ja rannoille viilentävien vesien ääreen kuin lähtevät kovin aktiivisesti liikkeelle ja puuhailemaan.

Tulevana viikonloppuna järjestetään – niin kuin lähes kaikkina kesäviikonloppuina – taas monta tapahtumaa. Erityisesti lauantai on varsinainen tapahtumien superpäivä. Kukkia Triathlonin kilpailijat liikkuvat tämänhetkisten ennusteiden mukaan helteisissä olosuhteissa lauantaina, eikä kylmä varmasti tule samana päivänä järjestettävillä Rautajärven markkinoillakaan. Pälkäneen Marttojen virkkauslukutaitotapahtuma pidetään Pälkäneen torilla lauantaina, ja Kuohijoella valitaan tämän vuoden unikeko niin ikään lauantaina. Unikeko kruunataan tosin jo aamulla, jolloin lämpötila ei ole ehtinyt nousta vielä yhtä korkeaksi kuin myöhemmin päivällä.

Kuin pisteeksi i:n päälle lauantaina vietetään myös Yleisradion valtakunnallista Saunapäivä-tapahtumaa. Tapahtumassa on mukana kohteita myös Pälkäneeltä ja Kangasalta. Pälkäneellä löylytellään Puutikkalan Puodin saunassa ja savusaunassa sekä Kuohijoen koulun nostalgisessa saunassa sekä uudemmassa paljusaunassa. Kangasalla Saunapäivää vietetään Vesaniemessä ja Kuhmalahden puolella Jussin Kodassa. Toivottavasti kävijät löytävät tiensä seudun tapahtumiin helteistä huolimatta.

Helteillä on omat kääntöpuolensa. Kuluvan viikon hellejakso ei ollut vielä edes käynnistynyt, kun ihmisiä jo muistuteltiin sinilevän lisääntymisestä kuumalla kelillä, makuuhuoneiden pimentämisestä päiväksi, jotta makuuhuone ei ole illalla kuuma kuin pätsi sekä riittävästä juomisesta ja suolojen saannista. Ihmisiä muistuteltiin myös aurinkorasvojen käyttämisestä, ja lemmikkien omistajia ohjeistettiin monin eri tavoin. Varautumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa, ja tietoa toki tarvitaan, mutta samalla kannattaa muistaa, että kesästä pitää nauttia tässä ja nyt. Muutaman kuukauden päästä on taas harmaa ja kolea syksy, jolloin aurinkoisista ja lämpimistä päivistä voi enää vain haaveilla.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.